U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Kerkstraat 10

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kerkstraat 10, vóór 1968.
Pand rechts met poort en muur is Kerkstraat 8, links Kerkstraat 10, en uiterst links is Kerkstraat 12 nog een beetje zichtbaar.
foto collectie Gerard van Hoek

Kerkstraat 10 is een voormalig adres in Deurne. Nu bevindt zich hier, tussen Kerkstraat 12 en Kerkstraat 8, de toegang tot de achtergelegen parkeerplaats.


Het perceel was eertijds de moestuin van herberg De Valk. Petronella Carolina van de Mortel verkocht in 1905 een gedeelte van haar bezit aan de koopman Johan Swinkels (zie verder onder Kerkstraat 12). De moestuin verkocht ze aan de ongehuwd gebleven rentenierster Elisabeth Keunen, die daarop een nieuw huis liet bouwen. In 1928 werd haar nicht Maria Keunen eigenaresse. Voor de Tweede Wereldoorlog heette de Kerkstraat nog Haageind en droeg het pand op dit perceel nog huisnummer E.6. Fien van den Heuvel, nicht van Maria Keunen, werd in 1948 eigenaresse. Het pand werd tot aan zijn dood in 1951 bewoond door de handelsreiziger Herman Bruggenwert en zijn gezin. Daarna werd het bewoond door Piet van Dijk.

In 1966 verkocht Fien van den Heuvel het pand aan apotheker Motké, die er samen met collega Jan in 't Groen een nieuwe apotheek wilde vestigen. Hiervoor werd geen vergunning gegeven, omdat vanuit het oogpunt van volkshuisvesting er bezwaar bestond tegen de situering van een woning op het achtererf. In 1968 werd het pand, dat al geruime tijd leeg stond en erg onderkomen was, gesloopt. De grond werd verkocht aan de gemeente Deurne. Apotheek In 't Groen verscheen aan de overkant van de straat op het adres Kerkstraat 11. Sindsdien is het perceel een ontsluitingsweg voor het achtergelegen parkeerterrein.

Bezig met het laden van de kaart...