Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Justinus de Louw (1784-1860)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Justinus de Louw
Persoonsinformatie
Volledige naam Justinus de Louw
Geboorteplaats Tongelre
Geboortedatum 4 juli 1784
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 25 april 1860
Beroep(en) pastoor
Bidprentje NBA

Justinus de Louw (1784-1860 was van 1814 tot 1860 pastoor van Deurne. Hij liet het Smits-orgel in de kerk plaatsen en zorgde ervoor dat Huize St. Joseph aan de Visser gesticht werd en de zusters Franciscanessen van Veghel naar Deurne kwamen.


Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Justinus was een zoon van Andreas de Louw en Joanna Vogels.
Zijn nicht Johanna Maria van den Boomen was gehuwd met Arnoldus van Rooij. Zeer waarschijnlijk ontleende Arnoldus, pachter van een hoeve van de Beelsfundatie te Vlierden, zijn niet geringe vermogen aan de familie van zijn vrouw.

Benoeming[bewerken | brontekst bewerken]

In 1811 werd Justinus de Louw benoemd tot kapelaan in Deurne.[1] Hij werkte hier onder pastoor Leonardus Swinkels (1738-1815). In 1814 werd hij tot pastoor benoemd. Onder De Louw werden het Liefdehuis aan de Visser (de voorganger van het in 1925 geopende Huize St. Joseph aan de Kruisstraat) en een kapel bij het Liefdehuis van de zusters Franciscanessen van Veghel (vervangen in 1868) gebouwd.

Woningen[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 1817 woonde hij nog op de door zijn voorganger Leonardus Swinkels gebouwde pastorie huize Landzicht. De schuurkerk aan de Lagekerk was inmiddels verlaten en de katholieken hadden in 1799 de grote kerk weer in gebruik mogen nemen. De pastoor woonde daardoor ver van zijn kerk verwijderd en daarom werden pogingen ondernomen om de oude pastorie, het geboortehuis van Martinet aan de Markt, in handen te krijgen. Dit ondervond nogal wat tegenstand bij de protestanten, maar uiteindelijk kon pastoor De Louw zijn intrek nemen in dat huis.

Hij woonde daar slechts kort want in 1818 werd besloten tot woningruil, waarbij de protestantse secretaris Van Noort diens huis aan de (huidige) Martinetstraat inruilde tegen huize Landzicht. De pastoor verhuisde daardoor naar het pand in de Martinetstraat waar later de brandweerkazerne gehuisvest zou worden en nu De Spiegel zit.

In 1852 werd op zijn initiatief de pastorie aan de Kerkstraat begonnen en het jaar daarop kon hij het pand betrekken.

Op het laatst van zijn leven leed pastoor De Louw aan geheugenverlies. Op 18 april 1860 (of 1859) vroeg hij zijn ontslag als pastoor. Op 25 april 1860 overleed hij tussen 8 en 9 uur 's avonds. In het memoriaal van de zusters werd na zijn overlijden over hem onder meer het volgende gezegd:

Deze waardige priester liet aan allen een voorbeeld na van ijver voor de glorie Gods, bijzondere godsvucht tot Maria, barmhartigheid jegens armen en behoeftigen, verachting van alle menschelijk opzicht enz. Het strekt ons nog ten genoege het voorregt te hebben gehad, den Eerw. Heer Pastoor, den Stichter van dit Gesticht, den bijzonderen weldoener der Zusters, in zijne laatste ziekte te hebben mogen bijstaan en al de H. Missen en rozenkranzen, welke zijne uitvaart voorafgingen en opvolgden te hebben bijgewoond. Daar wij getuigen zijn geweest van de vaderlijke zorg en van den belangloozen ijver, welke de Eerw. Heer Justinus de Louw, voor het welzijn van het Gesticht en voor ieder der leden, zoo Religieuzen, als inwonende kostjufrouwen en hulpbehoevenden in het bijzonder, heeft aan den dag gelegd, hopen wij, dat allen, die dit huis nog zullen bewonen, het als eenen pligt van dankbaarheid zullen beschouwen, de ziel van onzen overleden Herder, in hare gebeden, goede werken en aflaten indachtig te zijn.

Pastoor De Louwstraat[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1963 tot 1965 was er in de pastoorswijk in de Houtenhoek een straat naar hem vernoemd. Uiteindelijk werd die betreffende straat omgedoopt in Brahmsstraat.

Chronologie[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 1817 kreeg pastoor De Louw van de Deurnese bevolking een bedrag van bijna 700 gulden om daarmee een nieuwe vloer in de kerk te leggen.
  • Op 25 november 1832 wijdde hij de nieuwe kerk van Liessel in en droeg er de eerste mis op.
  • In 1838 kocht hij voor 3600 gulden het door Franciscus Cornelis Smits gebouwde orgel.
  • Op 13 mei 1856 verwelkomde hij in Deurne de eerste vier zusters van Veghel.
  • In 1857 verruilde hij de oude pastorie aan de Markt (waar nu de bibliotheek gevestigd is) tegen de boerderij van de familie Laurensen ten noorden van de kerk en kreeg daarmee een schitterend bouwterrein voor het te bouwen liefdehuis.


Bronnen, noten en/of referenties[brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties:

  1. Volgens een stuk in het archief van het Provinciaal Bestuur van ca 1838 (BHIC 17 inv nr 12252) zou De Louw reeds in 1809 in Deurne zijn benoemd. Het parochiememoriaal (inv. nr. II-IX.D), dat ook pas in later jaren is aangelegd, noemt als beginjaar 1811. Volgens het memoriaal van de zusters Franciscanessen zou hij op 19 april 1860 zijn 50-jarige bediening vieren, en dus in 1810 zijn aangesteld.