DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
maar niet voor ons!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo-clubkascampagne op
heemkundekring Deurne

Stem hier.

Beelsfundatie

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

De Beelsfundatie is de naam van een organisatie die onder meer een bezitscomplex in de gemeente Deurne onder Vlierden beheert.


Ligging[bewerken]

Het bezitscomplex ligt aan de weg van Vlierden naar Liessel, geflankeerd door de Astense Aa. Dit gebied omvatte onder meer delen van het huidige gehucht Baarschot en de buurtschappen Vorst, Pannenhoef en Ruth.

Geschiedenis[bewerken]

De basis voor het bezitscomplex werd gelegd door Felix Theodorus Keunen (1799-1882) uit de nalatenschap van de uit Helmond afkomstige geneeskundige dr. Theodorus Nicolaas Beels (1773-1845), de oom van Keunen. Beels was huisarts in Breda, maar goed bekend met de grote armoede in zijn geboortestad Helmond. Op zijn verzoek werd twee jaar na zijn dood op 18 juni 1847 uit zijn nalatenschap bij notaris Johannes Franciscus van der Heide in Eindhoven de Beelsfundatie ingesteld, die tot op vandaag hulp geeft aan de stille armen in Helmond uit oude bezittingen (boerderijen en landerijen).

Het betrof een eeuwigdurende fundatie tot ondersteuning van hulpbehoevende huisgezinnen en personen. Alleen zij, die zich door hunnen deugd, vlijt en oppassing steeds hebben onderscheiden en de achting hunner medeburgers verdienen komen in aanmerking voor ondersteuning. De hulpbehoevenden moesten in Helmond wonen en geen uitkering uit de algemene armenkas genieten. De statuten bepalen dat de gelden moesten worden belegd in vaste goederen of hypothecaire obligaties.

In het jaar van de oprichting werd in Vlierden het 153 ha grote landgoed Ruth en Vorst verworven, dat ooit een leengoed was van hertog Hendrik I van Brabant. Bij de hoeve Ruth stond ooit een watermolen op de Astense Aa. De Beelsfundatie is nog altijd eigenaar van delen van dit bezitscomplex, terwijl andere onderdelen zijn verkocht.