Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Jongerensociëteit Asteffekan

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (Overleg | bijdragen) op 22 jun 2015 om 13:01

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Foto: collectie Ton Hartjens
Logo

Jongerensociëteit Asteffekan aan de Visser werd in 1969 feestelijk geopend door Piet van Nunen. In zijn toespraak memoreerde hij wat op deze plek, waar een houten gebouw stond, zoal was geweest, namelijk een noodruimte voor de hobbyclub en voor muziekschool Aaltje Noordewier.
De 'gouden' letters welke het woord Asteffekan vormden en op de voorgevel bevestigd werden, was gemaakt door leerlingen van de LTS. In 1973 hielden de leden een geldinzamelingsactie onder het mom van:'Mar'n ton' op touw gezet door Eim Ahout wist hij giften van de inwoners van Deurne te overtuigen van verbouwingsplannen Het gebouw was duidelijk aan vernieuwing toe. In november 1979 werden alle bewoners van het Huize St. Joseph aan de Kruisstraat uitgenodigd om het Jeugd-en Jongerencentrum te bezoeken. De Wilberttamboers zorgden voor een muzikaal tintje. Deze heropening werd verricht door Cor van den Broek.

Op 10 november 1979, tijdens de viering van het 10-jarig bestaan, onthulde frater Francino zelf de steen met de tekst:

  • Frater Francino "maakte" dit gebouw. 10-11-1979 en nam daarmee het gebouw in gebruik.

Verloop[bewerken]

Na bijna 25 jaar, in 1992, was er een grote daling van het aantal leden. Al geruime tijd zat de staf en medewerkers, vrijwiligers, met deze problemen. Er werden een aantal wijzigingen ingevoeerd, maar dat mocht niet baten. Het gebouw kreeg een andere functie. Op zaterdag 29 september 2007 werd er voor de eerste keer een kraampjesdag, een informatiemarkt voor senioren georganiseerd. Aanvankelijk zou de markt plaatsvinden in het gemeentehuis. Maar door werkzaamheden op het plein vlak vóór het gemeentehuis, moest op het laatste moment alles verplaatst worden naar de soos Asteffekan.

Website Asteffekan

Gedenksteen met tekst Asteffekan