U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Johannes Theodorus Maria van Woezik (1951)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan van Woezik
Jan van Woezik.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Theodorus Maria van Woezik
Roepnaam Jan
Geboorteplaats Helenaveen
Geboortedatum 17 mei 1951
Partner(s) Gratje van der Zwaan
Beroep(en) ontwikkelaar medische Röntgen-systemen, molenaar

Johannes Theodorus Maria (Jan) van Woezik (1951) is vooral bekend als vrijwillige molenaar op verschillende molens in Deurne en omgeving en als deskundige op dit terrein. Daarnaast zet hij zich al geruime tijd op allerlei fronten in voor de Deurnese gemeenschap en die van Helenaveen in het bijzonder.


Algemeen:[bewerken | brontekst bewerken]

Jan is een zoon van de tuinder Johannes Hendricus van Woezik (1913-1968) en de onderwijzeres Engelina Geris (1911-1973). Hij is een achterkleinzoon van Aalbert van Woezik (1826-1896) die met zijn gezin rond 1875 uit Wijchen naar Helenaveen trok om daar als tabaksplanter te gaan werken voor de Maatschappij Helenaveen en een kleinzoon van Johannes van Woezik (1863-1932).

Jan is getrouwd met Gerarda Petronella Jozephina (Gratje) van der Zwaan (1956). Gratje van der Zwaan is een afstammeling van de Van der Zwaan familie, die uit Ter Aar gerekruteerd werd om in Helenaveen de Westlandse tuinbouw te introduceren. (zie ook: Johannes van der Zwaan (1844-1892)

Jan en Gratje hebben twee kinderen:

  1. Gerdien (1980)
  2. Jan Kees (1984)

Maatschappelijke carrière:[bewerken | brontekst bewerken]

Na de openbare lagere school in Helenaveen ging Jan naar het Pius XII-college in Deurne en haalde daar het diploma HBS-B. Hierna volgde de opleiding HTS-Electrotechniek in Venlo.

Hij is erkend gewetensbezwaarde militaire dienst (dienstweigeraar) en heeft twee jaar vervangende dienst verricht bij de vakgroep medische techniek van de TH (nu TU) Eindhoven.

Hij ging na zijn opleiding aan de slag als ontwikkelaar van medische Röntgen systemen bij Philips Medical Systems.

In 2011 ging Jan met pensioen.

Sociaal/cultureel:[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1973 is Jan van Woezik vrijwillige molenaar op verschillende molens in Deurne en omgeving en heeft hij zich ontwikkeld als deskundige op dit terrein. Hij leidt nieuwe molenaars op en begeleidt hen.

Hij is mede oprichter van Stichting Holten’s molen, vanaf het begin actief betrokken bij de restauratie van deze molen en hij wordt daar gezien als het geweten op technisch en historisch gebied.

Niet alleen in de gemeente Deurne maar ook in de gemeente Leudal werkt hij om molens en molenaars te behouden. Daar beheert hij vanaf 1976 de molen van Roggel en onder zijn leiding is de Leumolen weer een werkende oliemolen geworden.

Verder is Jan:

Onderscheidingen:[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 2008 werd Jan benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van de burgemeester Daandels omdat hij een van de drijvende krachten is achter de wederopbouw van de windzagerij. Maar hij kreeg de onderscheiding ook omdat hij zich geruime tijd op andere fronten inzet voor de Deurnese gemeenschap en die van Helenaveen in het bijzonder.
  • Oorkonde Stichting Molengiftenfonds voor Vernuft en Volharding 2009.
  • Certificaat van verdienste van de Hollandsche Molen 2011.