U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Joannes Wilhelmus Vogels (1836-1899)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
pastoor Vogels
Pastoor Vogels1.JPG
Wie heeft er een betere foto van pastoor Vogels ?
Persoonsinformatie
Volledige naam Joannes Wilhelmus Vogels
Geboorteplaats Lith
Geboortedatum 19 februari 1836
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 27 augustus 1899
Beroep(en) pastoor
Bidprentje NBA
Graf van Joannes W. Vogels.
Foto: collectie RHCe

Joannes Wilhelmus Vogels (1836-1899) was van 1888 tot 1899 pastoor in de Sint-Willibrordusparochie (Deurne) in Deurne-centrum als opvolger van pastoor Brox.


Joannes was een zoon van bakker Johannes Vogels (Oirschot 1793-1872 Lith) en Christina Kuijpers (Beek en Donk 1794-1870 Lith).

Hij werd in 1862 tot priester gewijd, werd in 1862 kapelaan te Zevenbergen in 1882 pastoor in Hoogeloon.

In 1888 werd hij tot pastoor van de oude Sint-Willibrordusparochie in Deurne benoemd. Zijn grote wens was bijzonder, dus katholiek onderwijs voor jongens in Deurne. De jongens volgden het onderwijs op de openbare school van monsieur Van Baars. De onderwijzers van deze school, waaronder Hendrik Nicolaas Ouwerling (1861-1932), waren katholiek en gaven uitstekend maar neutraal onderwijs. Dat laatste was iets wat pastoor Vogels niet zinde.

In 1889, toen de (School)Wet-Mackay werd goedgekeurd, begon hij onmiddellijk stappen te ondernemen om in zijn parochie tot de oprichting van een bijzondere jongensschool over te kunnen gaan. Dat werd een strijd, die naar later zou blijken zeven jaar zou duren. Hij benaderde de onderwijscongregatie van de Fraters van Tilburg om zijn ideaal te verwezenlijken en fraters voor Deurne te winnen. Maar bij pater Maria Franciscus Salesius de Beer, de algemene overste van de Fraters van Tilburg waren al zoveel aanvragen voor nieuwe stichtingen binnengekomen dat Deurne voorlopig moest wachten. Doch pastoor Vogels, bezeten van zijn ideaal, bleef volharden en diende verschillende aanvragen voor fraters in die door het feit dat er geen fraters beschikbaar waren steeds werden geseponeerd.

In 1893 herhaalde pastoor Vogels nogmaals zijn verzoek en toen, eerder dan hij had durven hopen, besliste het hoofdbestuur van de fraters gunstig over zijn aanvraag. Vanaf dat moment is hij gestart met de stichting van het fraterhuis en de Lagere jongensschool aan de Visser.

In de door Ouwerling nagelaten paperassen bevindt zich een los papier, waarop in oud-nederlands schrift, mogelijk om de inhoud te verbergen voor nieuwsgierige blikken, de volgende tekst staat vermeld:

Den eersten Zaterdag dat hij biecht hoorde, ben ik bij den nieuwen pastoor gaan biechten. Mij dunkt er weinig van.
Zondag 14 September heeft past. Vogels de laatste mis gedaan en zijne intree-sermoen gehouden. Hij koos zich ten text: Gehoorzaamt uwen Herders, want zij zullen eenmaal rekenschap over uwe zielen afleggen.
Er zat niks hartelijks in.
[1]

Kapelaans[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens zijn pastoraat in Deurne werd hij bijgestaan door de kapelaans:

Bronnen, noten en/of referenties
  1. RHCe Collectie Jac Heeren 12037 inventarisnummer 99