U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Joannes Hiëronymus van Roosmalen (1941-2000)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frater Geraldus
Persoonsinformatie
Volledige naam Joannes Hiëronymus van Roosmalen
Roepnaam frater Geraldus
Geboorteplaats Alem Maren en Kessel
Geboortedatum 22 maart 1941
Overl.plaats Medan (Indonesië)
Overl.datum 1 februari 2000
Beroep(en) frater, overste, onderwijzer

Joannes Hiëronymus van Roosmalen (1941-2000), in Deurne bekend als frater Geraldus, was van 1967 tot 1970 als (hoofd)onderwijzer werkzaam op de lagere jongensschool aan de Zandbosweg.


Joannes was een zoon van Theodorus van Roosmalen (Alem, Maren en Kessel 1901-1976) en Laurentina Maria van den Boogaard (Vught 1908).

Op 28 augustus 1960 trad hij in het noviciaat van de congregatie van de Fraters van Tilburg en ging naar de kweekschool. Hij legde vijf maal de eenjarige gelofte af, op 15 augustus 1966 gevolgd door de eeuwige gelofte.

Hij behaalde de hulpakte op 27 juni 1962 en de aktes tekenen en Frans. Frater Geraldus gaf onderwijs in ’s-Hertogenbosch en Leeuwarden en kwam op 21 juli 1967 naar het fraterhuis in Deurne. Hij werd aangesteld als onderwijzer en per 19 juli 1968 als schoolhoofd van de lagere jongensschool aan de Zandbosweg in Deurne. Daarnaast organiseerde hij veel buitenschoolse activiteiten, terwijl men nooit tevergeefs een beroep op zijn medewerking deed.

Op 27 juni 1970 werd bekend dat frater Geraldus overgeplaatst zou worden naar het fraterhuis in Pedang in Indonesië. Er ontstond spontaan een actiegroep "Boelang Terang" (Maleis voor "Heldere Maan") die van mening was dat iemand die zich zo voor de gemeenschap had ingezet, ook door deze gemeenschap uitgezonden diende te worden. Het doel van de actiegroep was tenminste drieduizend gulden bijeen te brengen voor een vervoermiddel voor frater Geraldus. Zo werd er, in samenwerking met de Mixed Hockeyclub Deurne, een papieractie gehouden, een filmmiddag voor de kinderen georganiseerd en op oudejaarsdag werden er oliebollen aan de man gebracht. Samen met jongerensociëteit Den Deel werd er een pop-avond en een trimtocht op touw gezet. Uiteindelijk brachten die acties in totaal 3886 gulden voor frater Geraldus bijeen.

Op 27 januari 1971 nam de communiteit in Deurne afscheid van frater Geraldus. Op zaterdag 30 januari vertrok hij naar het fraterhuis van Pedang in Indonesië waar hij als onderwijzer aan het werk ging. Daarnaast was hij daar, als neventaak, ook actief op de Academie voor vreemde talen. Op 31 december 1976 verhuisde de Communiteit naar Medan en frater Geraldus werd benoemd tot inspecteur van de randscholen. Verder was hij leider van de radio en TV programma’s in Medan en zat in het dagelijks bestuur van Yayasan Don Bosco. Van 1978 tot 1981 was hij er ook plaatsvervangend overste en in 1989 werd hij benoemd tot plaatsvervangend Communiteitoverste. Twee jaar later werd hij zelf Communiteitoverste en in 1994 ook directeur van het Technisch Instituut St. Thomas.

Op 1 februari is frater Geraldus plotseling overleden en begraven op het kerkhof van de fraters in Balige.

Bewoners van het fraterhuis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook het overzicht van alle fraters van Tilburg die in het fraterhuis aan de Visser in Deurne woonden.