Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie

Steun ons door lid of vriend van heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Voor DeurneWiki: elke woensdagochtend van 10 tot 12 uur in het heemhuis.

Jan Hubertus Maas (1933-2013)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Hubertus Maas
29.961.jpg
Foto: collectie Els Maas-Schmitz
Persoonsinformatie
Volledige naam Jan Hubertus Maas
Roepnaam Jan
Geboorteplaats Tilburg
Geboortedatum 14 juli 1933
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 29 mei 2013
Partner(s) Els Schmitz
Beroep(en) maatschappelijk werker, raadslid,wethouder

Jan Hubertus (Jan) Maas (1933-2013) was raadslid en wethouder in de gemeente Deurne en bekleedde diverse andere functies in het maatschappelijk leven.


Jan was een zoon van Gerardus Andreas Cornelius Maas (Tilburg 1901-1974 Tilburg) en Adriana Antonia Verhoeven (Tilburg 1906-1986 Tilburg).

Hij huwde met Els Schmitz

Carrière[bewerken]

Na het gymnasium studeerde hij sociale wetenschappen omdat hij zich aangetrokken voelde tot sociaal-maatschappelijk werk. Hij kwam in contact met het “Bijzonder Jeugdwerk “ dat toen nog onder CRM viel.

Zijn eerste baan was bij een internaat voor moeilijk opvoedbare jongeren in Zweeloo. Later werd hij directiemedewerker in een zelfde soort internaat in Vledder.

In 1978 werd hij als maatschappelijk werker aangesteld op het Jeugdinernaat Vreekwijk en ging hij in Neerkant wonen. Vrij snel daarna werd hij secretaris bij voetbalclub Neerkandia, voor de Neerkantse carnavalsvereniging De Ulewappers was hij in 1991 “Prins Jan d’n Zisde” en daardoor actief in de dorpsgemeenschap.

Deurne 19NU vroeg hem in 1982 lid te worden en mee te doen aan de verkiezingen op een verkiesbare plaats op de lijst. Hij kwam in de gemeenteraad van Deurne met als specialisme in de fractie de commissie welzijn. In de raadsperiode 1986-1990 kreeg Deurne 19NU 10 zetels waarvan er drie wethouder werden. Jan Maas kreeg als wethouder de portefeuille Welzijn, Onderwijs en Sportzaken. Ook in de raadsperiodes 1990-1994 en 1994-1998 bleef hij wethouder voor Deurne 19NU.

Onder zijn wethouderschap kwam een 'breed zorgplan' en een “jeugd en jongeren beleid” tot stand en werd zwembad De Wiemel geprivatiseerd.

Hij voerde ook de jaarlijkse "vrijwilligersdag" in. Op die dag liet de gemeente haar waardering blijken voor het vele en onmisbare werk van de vrijwilligers.

Onderscheiding[bewerken]

  • Op vrijdag 17 april 1998 nam wethouder Jan Maas, na zestien jaar gemeenteraad waarvan de laatste 12 jaar als wethouder, afscheid van de Deurnese politiek. Bij die gelegenheid werd hem door burgemeester Smeets de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau opgespeld.
  • Gemeentesecretaris Harrie Nuijten overhandigde hem namens de gemeentelijke organisatie en alle medewerkers als eerste een gouden dasspeld met het logo van de gemeente Deurne.
  • In 1999 kreeg hij de carnavaleske onderscheiding D'n Biels.