Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Johannes Wilhelmus Engels (1942)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Jan Engels)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Engels
Jan Engels.JPG
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Wilhelmus Engels
Roepnaam Jan
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 18 augustus 1942
Partner(s) Barbera Hubertina Hoekstra (1942)
Beroep(en) ambtenaar
Stamboom.png Engels
Jan in 1955

Johannes Wilhelmus (Jan) Engels (1942) is al meer dan vijftig jaar actief voor de sportieve jeugd van Liessel.


Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Jan is de zoon van Gerardus Engels (1903-1988) en Johanna Maria (Anna) van der Wallen (1908-1992).

Hij is getrouwd met Barbera Hubertina (Betsy) Hoekstra, (Heerlen 9 oktober 1942).

Maatschappelijke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Na de basisschool d'Esdoorn in Liessel ging Jan naar de Sint-Henricus Ulo in Deurne. Na het behalen van zijn diploma volgde hij nog een jaar de handelsdagschool in Helmond en behaalde ook daar het diploma. Later volgde hij nog de cursussen boekhouden en gemeenteadministratie deel 1.

Na zijn schoolse periode ging hij eerst aan de slag bij de Vlisco, het bedrijf waar ook zijn vader werkte. Hij deed dit werk gedurende ruim zes jaar. Daarna maakte hij in 1966 de overstap naar de gemeente Deurne en kwam daar na verloop van tijd terecht op de afdeling Sociale Zaken. Eenentwintig jaar lang werkte Jan op deze afdeling en stapte daarna over naar de afdeling Bouw en Woningtoezicht. Tot aan zijn pensioen op 1 september 2003 werkte Jan op deze afdeling.

Sociaal/cultureel[bewerken | brontekst bewerken]

Veteranen RKSV Liessel 1979. Jan Engels, zittend tweede van links.
  • Bij de voetbalvereniging RKSV Liessel is hij al actief sinds beginjaren '60, vooral voor de jeugd. Behalve voetballer was hij jarenlang leider van het tweede en derde elftal, voorzitter van de jeugd en bestuurslid algemene zaken voor de jeugd. Sinds 1997 is hij tijdens de jeugdcompetitie elke zaterdag verantwoordelijk voor een goed verloop van de wedstrijden.
  • Als lid van de werkgroep Terrein en Accommodatie is hij bijna dagelijks op het sportpark te vinden om er mede voor te zorgen dat alles er perfect bij ligt. Deze werkgroep is onderdeel van de Stichting Belsa (Stichting Beheer & Exploitatie Liesselse Sport Accommodatie), een samenwerkingsverband van vier verenigingen in Liessel, te weten voetbalclub, volleybalclub, korfbalclub en de tennisclub. De Stichting Belsa was verantwoordelijk voor de realisatie van een nieuwe sporthal in Liessel. Vanaf 2013 exploiteert de stichting zowel de sporthal als de sportaccommodatie.
  • Verder was Jan 18 jaar bestuurslid van gemeenschapshuis De Kastanje in Liessel.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Op vrijdag 27 april 2012 kreeg hij een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Hilko Mak. Jan werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten voor de gemeenschap van Liessel.
  • Op donderdag 18 augustus 2022 (op zijn 80e verjaardag) werd Jan benoemd tot lid van verdienste van RKSV Liessel omdat hij al zestig jaar vrijwilliger is voor deze club.