Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Historisch Café Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Historisch Café Deurne (HCD) is vanaf 2003 een virtueel café waar geïnteresseerden in de geschiedenis van Deurne discussiëren over lokaal-historische onderwerpen via internet.

In de loop van 2003 ontstond bij een groot aantal (amateur-)historici in en rondom Deurne de behoefte om samenwerking te zoeken. Die samenwerking bestond al voor een deel via heemkundekring H.N. Ouwerling in Deurne, maar niet iedereen voelde de behoefte lid te worden van een vereniging voor inhoudelijk overleg op een ontspannen manier.

Daarom werd op 20 mei 2003 gestart met een e-mailgroep. Daar werd een tweemaandelijkse bijeenkomst aan verbonden in een Deurnes café of in het Heemhuis, al naar gelang beschikbaarheid en de hoeveelheid verwachte personen.

Meer dan 40 mensen uit (voornamelijk) de gemeente Deurne, Helmond, Gemert-Bakel, Someren en Asten discussiëerden op deze manier.

Kenmerk van het Historisch Café Deurne was de losse organisatie (zonder juridische status en zonder voorzitter). Men kon er op ontspannen wijze lokaal-historische gegevens over (groot) Deurne uitwisselen.

Een en ander resulteerde in 2004 onder meer in een grondig herziene geschiedenisbijdrage aan de gemeentegids van de Gemeente Deurne en in enkele plaatselijke activiteiten in het kader van de Week van de Geschiedenis.

Met de komst van DeurneWiki in 2010 werd de mogelijkheid geschapen om middels de overlegpagina over ieder onderwerp met betrekking tot (de geschiedenis van) Deurne te discussiëren en verviel de noodzaak tot en behoefte aan het Historisch Café Deurne. Echter het Historisch Café was zo in bij diverse leden dat er verzocht werd om het toch te blijven handhaven. Eind 2015 zal daarom het 12 1/2 jarig bestaan gevierd worden.

Externe link[bewerken]

site van het Historisch Café