U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Henry Jan te Strake (1924-2013)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henry Jan te Strake
29.627.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Henry Jan te Strake
Roepnaam Henk
Geboorteplaats Arnhem
Geboortedatum 22 april 1924
Overl.plaats Maastricht
Overl.datum 20 oktober 2013
Partner(s) Maria Regina Roefs (1928-2014)
Beroep(en) rechter, schrijver, schilder
Trouwfoto van Henk en Rie

Henry Jan (Henk) te Strake (1924-2013) was directeur van de Tricotfabriek in Asten en juridisch adviseur van de Machinefabriek Te Strake. In 1970 werd hij benoemd tot rechter bij de rechtbank te Roermond.

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was de enige zoon van Lambertus (Bertus) te Strake (1894-1991) en Driesje Johanna Beekman (1897-1985). Hij verhuisde op 9 november 1940 naar de Kwartelstraat 4 in Eindhoven.

Henk huwde op 26 oktober 1950 in Deurne met Maria Regina (Rie) Roefs, (Helmond 9 juli 1928 - 13 april 2014), dochter van burgemeester Roefs en Maria Johanna Laurentia Schampers (1902-1967). Rie was katholiek en Henk was protestant en daarom werd het kerkelijk huwelijk in Bagneux in Frankrijk gesloten. Het echtpaar te Strake-Roefs emigreerde naar Australië en arriveerde per vliegtuig op 5 december 1950 in Sydney. Voor de geboorte van Annemarie kwamen zij terug.

Het echtpaar kreeg drie kinderen:

  1. Bert, (Australië 1951).
  2. Johanna Maria (Annemarie), (Helmond 1953). Zij huwde met (1) Bert Radamacher en met (2) Olaf Penn.
  3. Marjolein, (1955).

Henk en zijn gezin verhuisden in 1964 naar de Stationslaan 8 naar huize Gelria terwijl zijn ouders in de naastgelegen villa Mariahof Stationslaan 6 gingen wonen.

Rechter[bewerken | brontekst bewerken]

Vanuit zijn woonplaats Deurne werkte hij 25 jaar als rechter in Roermond. Henk te Strake werd bij Koninklijk Besluit benoemd tot rechter bij de rechtbank te Roermond. De installatieplechtigheid vond op dinsdag 25 augustus 1970 bij een extrazitting van de rechtbank te Roermond plaats. De zitting werd geleid door Johannes Hendrikus Blaauw (1924), op dat moment president van de rechtbank en eveneens een oud-Deurnenaar. Hij constateerde tot zijn genoegen "dat er een invasie uit Deurne had plaats gevonden", welke invasie de rechtbank hoopte te overleven. Blijkbaar was dat het geval want in de loop der tijd werd Henk te Strake tot vice-president van de Roermondse rechtbank benoemd en is dat gebleven tot z'n zeventigste in mei 1994.

Pensioen[bewerken | brontekst bewerken]

Henk te Strake, na zijn pensionering afwisselend wonend in Maastricht en Vlierden (Biesdeel 2), begon in die periode een nieuw leven. Tijdens zijn rechterschap in Roermond bleven de kunstzinnige eigenschappen van de Vlierdenaar niet helemaal onder de stolp; hij legde zich onder meer toe op de schilderkunst en maakte onder andere een portretschilderij van zijn vader. Ook wierp hij zich op het schrijverschap. Onder pseudoniem van “M. Egorie” schreef hij zijn eerste boek Waarheid en andere onzin. Als liefhebber van de Russische taal zocht hij naar een Russisch klinkende naam. Egorie leek hem wel wat. Toevallig betekent Ego 'ik' en Rie is de roepnaam van zijn echtgenote.

Een tweede boekwerk met beschouwingen over van alles en nog wat (schilderkunst, modern museumbeleid, de rechtspraak) en een derde boek (een roman) volgden.

Een gevleugelde uitspraak van Henk te Strake was: „Ik kom veel tijd te kort. Ik moet nog veel zien te doen voor de finale uitspraak komt."

De laatste jaren van zijn leven verbleef hij in verpleeghuis De Keerberg in Cadier en Keer. Na zijn overlijden werd hij begraven op de algemene begraafplaats Jacobshof te Deurne.

Alle foto's op deze pagina: collectie Te Strake-Roefs