Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Henricus Bouwmans (1936-2003)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henricus Bouwmans
24.463.jpg
Foto: collectie Rob Berkvens
Persoonsinformatie
Volledige naam Henricus Bouwmans
Roepnaam Harrie
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 26 september 1936
Overl.plaats Neuss-Reuschenberg (Dld)
Overl.datum 15 maart 2003
Beroep(en) geestelijke
Stamboom.png Bouwmans
Foto van het priesterfeest, februari 1963, vanuit de bovenverdieping van Vlierdenseweg 48.
Zie hierboven.
Staande derde van rechts Harrie Bouwmans bij de priesterwijding door Mgr. Bekkers
Harrie Bouwmans tijdens zijn 1e H. Mis op 28 juli 1963. Omgeven door bruidjes en voorafgegaan door zijn broer Martien (pater Eymard) Bouwmans.
foto collectie parochie van de Heilige Jozef

Henricus (Harrie) Bouwmans (1936-2003) was pastoor te Neuss-Reuschenberg (Dld). Hij was een van de vele priesters afkomstig uit Deurne.


Harrie was het vierde kind uit het gezin van de voermansknecht Petrus Bouwmans (1904-1990) en Johanna van den Akker (1906-1999). Hij groeide op in Deurne op het adres Derp J.64.

Begin van het priesterschap[bewerken | brontekst bewerken]

Harrie wilde priester worden en koos voor de Assumptionisten in Boxtel. In september 1949 begon hij daar op het missiehuis Sint-Theresia. Op 24 september 1955 werd hij ingekleed te Halsteren. Hij ging naar het nieuwe huis in Steenbergen en legde daar op 25 september 1956 de eerste geloften af en vertrok daarna naar het Augustinianum in Bergeijk. Hij werd op 9 februari 1963 tot priester gewijd door Mgr. Bekkers.

Zijn priesterwijding werd in Deurne 3 dagen lang gevierd. De eerste dag vond het feest namens de familie plaats, de tweede dag namens de buurt aan de Vlierdenseweg en de derde dag namens de kinderen uit de Sint-Jozefparochie. Het feest namens de buurt werd georganiseerd door een feestcomité, bestaande uit Piet Keunen, Frans van der Weijst en Piet van Ooij. De buurt gaf een nieuw pak en een typemachine aan Bouwmans cadeau.[1]

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Het was de bedoeling dat hij naar Nieuw-Zeeland zou gaan. Daarom ging hij een taalstudie volgen in Hitchin Engeland. In augustus 1964 hoorde hij echter dat hij tot kapelaan was benoemd in de St.-Elisabethparochie van Neuss-Reuschenberg, een van de Duitse parochies van de Assumptionisten. In 1981 werd hij daar pastoor. Hij was zeer begaan bij het verenigings- en maatschappelijk leven. Verder was hij vanaf 1966 jarenlang de econoom van congregatie.

Ziekte en overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

In 1999 werdt hij ernstig ziek. Een operatie volgde en daarna bleef hij sukkelen met zijn gezondheid, maar hij bleef erg actief in de parochie. Op 15 maart 2003 stierf hij in het ziekenhuis. Hij werd op 22 maart op het kerkhof van de Sint-Jozefparochie te Deurne begraven, daags voordat hij zijn 40-jarig priesterjubileum zou vieren.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Gesprek op 1 mei 2016 met A.M. van der Weijst-van den Broek en J.P.M. Keunen,