Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand. |
Hemelrijk (Liessel)
Het toponiem Hemelrijk in Liessel komt sedert 1663 in de geschriften voor.
In de oudste vermelding is te vinden in het maatboek[1] van 1663, waarin wordt vermeld dat Jan Willem Lodders ondermeer een akker, genaamd het hemelrijck, bezit.
In 1718 werden twee Deurnenaren beboet omdat ze turf hadden gestoken op de baan in de Peel op 't Hemelrijk. De bekeurden beweerden echter dat de betreffende baan geen gemeijne baan, dat wil zeggen een voor iedereen toegankelijke openbare weg, was. Ze legden dit voor bij de Deurnese schepenen. Die beslisten dat de gemeentemeesters, die de bekeuring hadden uitgeschreven, maar moesten bewijzen dat het een openbare weg was.
Voor de etymologie van dit toponiem zie Hemelrijk (Walsberg). Het Liesselse Hemelrijk ligt wel moerassig, namelijk aan de Astense Aa, maar aan een recht stuk, juist naast een perceel aan een bocht! Het ligt niet hoog, heeft geen enkele traditie van een rechtsplaats of van gemuilkorfde beesten, en is als grasland niet van slechte kwaliteit.
De gezamenlijke kinderen van Mathijs Janssen werden in 1853 eigenaar van onder meer een weiland genaamd het Hemelrijk, kadastraal G 752 onder Liessel.[2] Dit Liesselse toponiem is gelokaliseerd aan de noordoever van de Astense Aa, 500 meter westelijk van de Zandstraat.[3]
Zie ook het toponiem Hemelrijk (Moostdijk)
Bronnen, noten en/of referenties
|