Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Hemelrijk (Liessel)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Op deze detailkaart uit 1883 is de locatie van het toponiem Hemelrijk aangegeven.

Het toponiem Hemelrijk in Liessel komt sedert 1663 in de geschriften voor.


In de oudste vermelding is te vinden in het maatboek[1] van 1663, waarin wordt vermeld dat Jan Willem Lodders ondermeer een akker, genaamd het hemelrijck, bezit.

In 1718 werden twee Deurnenaren beboet omdat ze turf hadden gestoken op de baan in de Peel op 't Hemelrijk. De bekeurden beweerden echter dat de betreffende baan geen gemeijne baan, dat wil zeggen een voor iedereen toegankelijke openbare weg, was. Ze legden dit voor bij de Deurnese schepenen. Die beslisten dat de gemeentemeesters, die de bekeuring hadden uitgeschreven, maar moesten bewijzen dat het een openbare weg was.

Voor de etymologie van dit toponiem zie Hemelrijk (Walsberg). Het Liesselse Hemelrijk ligt wel moerassig, namelijk aan de Astense Aa, maar aan een recht stuk, juist naast een perceel aan een bocht! Het ligt niet hoog, heeft geen enkele traditie van een rechtsplaats of van gemuilkorfde beesten, en is als grasland niet van slechte kwaliteit.

Het Liesselse toponiem Hemelrijk is gelocaliseerd aan de noordoever van de Astense Aa, 500 m. westelijk van de Zandstraat.[2]

Zie ook Hemelrijk (Moostdijk)


Referenties
  1. Een maatboek is een soort belastingregister waarin de huizen en landerijen opgesomd worden, om aan de hand daarvan de hoogte van de te betalen belasting te bepalen
  2. Ton SpamerEen karretje op den zandweg reed…, Deurnese toponiemen uit de periode 721-1900, Deurne, 2010.