U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Helmondsingel 40

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De boswachterswoning aan de Helmondsingel 40. Foto familie Mombarg
De eerste bewoners van de boswachterswoning: Boswachter Frans van Hoek en zijn echtgenote Maria Henrica Manders. Foto uit 1938, ter beschikking gesteld door de familie Van Hoek

Op het adres Helmondsingel 40, bij de ingang van het Zandbos, staat de voormalige dienstwoning van de gemeentelijke boswachter, als zodanig in gebruik toen die functie binnen de gemeente Deurne nog bestond.


In 1938 huurde boswachter Jesper Antonie van de Nieuwegiessen het woongedeelte bij de brandweerkazerne aan de Schoolstraat in Deurne.

In datzelfde jaar op 24 maart kreeg de gemeente Deurne vergunning voor de bouw van de witte boswachterswoning die nog steeds bij de ingang van het Zandbos staat. De eerste boswachter die er kwam wonen, later tevens lid van de reservepolitie Deurne, was Frans van Hoek en zijn gezin. Na hem hebben de boswachters Gerard Strijbosch (1897-1960) en na zijn overlijden, heel kort, zijn zoon Wim gevolgd door Johannes Mertens (1918-1979).

Het oorspronkelijke adres was Zandbosweg C.26a, kreeg later het huisnummer 40 en na de aanleg van de Helmondsingel werd het adres Helmondsingel 40.

Jan Mertens was de voorlaatste ambtenaar die bij de gemeente Deurne als boswachter in dienst is geweest. Daarna heeft, tot mei 1998, Jan van Enckevort met zijn gezin in dit huis gewoond, hij had de dienstwoning van de gemeente gekocht. Jan van Enckevort is verantwoordelijk voor de exploitatie van de Gemeentewerf en is uit dien hoofde in 2011 ook nog steeds verantwoordelijk was het beheer van de Deurnese bossen.

Vanaf juli 1998 is de familie Mombarg als eigenaar woonachtig in dit huis.