Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Helmondseweg 68

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
De voormalige boerderij van de familie Brouwers aan de Helmondseweg C.41 , vanaf 1955 huisnummer 68. Foto: Collectie gemeente Deurne

Op het adres Helmondseweg 68, voorheen: wijknummer C.41, stond tot medio 1978 de boerderij van de familie Brouwers


In het pand was het gezin van Theodorus Brouwers (1881-1967) en Antonia Dielissen (1887-1987) woonachtig. De boerderij en bijbehorende weidegronden en akkers werden in het kader van uitbreidingsplan Houtenhoek door de Gemeente Deurne betrokken in een verkoop / grondruil transactie.

Op enig moment had wethouder Nol van Heugten tijdens een hearing in de Heilige Geestparochie uitlatingen gedaan waarbij de verwachting was gewekt dat in dit pand het wijkhuis van de parochie gevestigd zou kunnen worden.

Nadat jongeren, uit protest tegen de voorgenomen sloop van de boerderij, het pand enige tijd bezet hadden gehouden werd de boerderij in april 1978 alsnog door de firma Adriaans uit Meijel gesloopt.

De kwestie kwam in de gemeenteraad van december 1978 nog eens uitvoerig aan de orde. Aanleiding daartoe vormde een voorstel van B. en W. om het bestemmingsplan Schutsboom - De Romein te herzien ten behoeve van bouw op het betreffende terrein van Bakkerij Jacobs en twee halfvrijstaande woningen.

Tegen die voorgenomen wijziging was bezwaar ingediend. De gemeenteraad ging echter akkoord met de wijziging van het bestemmingsplan en verklaarde daarmee het ingediende bezwaarschrift ongegrond.