Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Groen wateraffaire

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groen water-affaire 17 juni 1981, Foto collectie RHCe
Noodwatervoorziening
Drinkwater rondbrengdienst met de groene water-affaire na 17 juni 1981, Foto collectie RHCe
Bloemetje van de brandweer voor de bewoners vanwege het geleden ongemak
Drinkwater en het donkergekleurde water

De groen water-affaire in de zomer van 1981 in de Koolhof leidde tot veel commotie en haalde de internationale pers.


De "grap"[bewerken | brontekst bewerken]

Twee Deurnenaren brachten op zaterdagavond 13 juni 1981 met behulp van een compressor 10 liter geconcentreerde oplossing van de levensmiddelenkleurstof tartrazine in het waterleidingnet. Deze actie was bedoeld als een grap die maanden tevoren in het café was uitgedacht. Aanvankelijk wilde men bier in de leiding brengen maar dat stuitte op praktische bezwaren. Uiteindelijk werd gekozen voor de kleurstof die vrij in de handel was en door de daders voor 150 gulden was gekocht. Een van de daders beweerde nog vooraf van de geconcentreerde vloeistof geproefd te hebben om er zeker van te zijn dat het niet giftig was. Er werd gekozen voor de late zaterdagmiddag omdat dan veel mensen in bad gingen.

Politie waarschuwt[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste melding kwam bij de politie binnen op zaterdagmiddag om kwart over zes vanaf een adres in de Roer. De politie trok kort daarop door de wijk en verzocht de inwoners via geluidwagens om geen water uit de kranen te drinken. Dit ging tot diep in de nacht door. Later werd de watervoorziening door het Waterleidingmaatschappij Oost Brabant (W.O.B.) afgesloten.

Noodwatervoorziening[bewerken | brontekst bewerken]

De "grap" had verstrekkende gevolgen: iedereen in de Koolhof moest gebruik gaan maken van flessenwater en de nationale pers stroomde naar Deurne. Aanvankelijk werden door de Brandweer Deurne in samenwerking met de Bescherming Bevolking tankwagens ingezet zodat de Koolhofbewoners schoon drinkwater konden halen. De brandweer verstrekte ook de daarop volgende maandag nog vanaf een vijftal plaatsen water. Bovendien leverde W.O.B. op maandagmiddag bij ieder huisgezin in de getroffen wijk een krat met 12 liter schoon water. De limonadefabriek Vrumona uit Bunnik, die het water aan de Koolhoffers leverde, hield er een mooie order aan over. De verspreiding in de wijk gebeurde door personeel van het W.O.B. met behulp van materieel van de Boerenbond Deurne. Met het krat water kreeg iedere bewoner ook een brief met verontschuldigingen van het waterleidingbedrijf voor het ongemak.

Monsteronderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

Er werden meteen op diverse plaatsen in de Koolhof, maar ook ver daarbuiten tot zelfs in Boxmeer toe, monsters van het drinkwater genomen, maar het onderzoek in het laboratorium van het rijksinstituut voor de drinkwatervoorziening leverde in eerste instantie geen resultaat op. Aanvankelijk was men bang voor besmetting vanuit de bron, die niet alleen water aan Deurne, maar ook aan Someren en Budel leverde. Wel werd het buizenstelsel in de Koolhof grondig schoongespoeld. Later leverde de Bossche Keuringsdienst van Waren na onderzoek het verlossende woord. Er was sprake van twee onschuldige kleurstoffen: de gele kleurstof tartrazine en de blauwe kleurstof briljantzwart, die bij vermenging de groene kleur geven.

Opsporing daders[bewerken | brontekst bewerken]

De daders maakten zich aanvankelijk niet bekend, ook niet op zondagavond toen bij een van hen door medewerkers van het waterleidingsbedrijf een huisonderzoek werd gedaan. Na een tweede onderzoek op dinsdagavond viel een van de daders door de mand en spoedig daarna ook zijn metgezellen. Tegen de twee hoofdverdachten werd een geldboete van 2000 gulden of 40 dagen hechtenis geëist. Een derde 41-jarige medeplichtige hoorde 1000 gulden boete tegen zich eisen.


Volgens mededeling van de waterleidingmaatschappij betekende deze zaak voor haar 100.000 gulden aan extra kosten, bovendien kostte deze "grap" de gemeente Deurne 10.000 gulden. In zijn pleidooi wees mr. Moszkowitch, de raadsman van de twee hoofdverdachten, op de onschadelijkheid van de toegevoegde kleurstoffen, in tegenstelling tot mogelijk schadelijke stoffen die het waterleidingbedrijf in het drinkwater mag laten zitten.

Grappen[bewerken | brontekst bewerken]

De affaire leidde ook meteen tot een aantal spontane grappen.

  • Aan de fotograferende pers vroegen de wijkbewoners of de foto's ook in de Koolhof ontwikkeld werden. "Het zullen dan wel groene foto's worden".
  • De stripheld Hulk was in de Koolhof ondergronds gegaan.
  • De fabrikant van Pisang Ambon zou erachter zitten

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

18-6-1981, 22-6-1981, 20-10-1982 documentatie heemkundekring 7.03