Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Garst 8

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Vrijgelegen schop
Garst (3).JPG
Bij 19e eeuwse langgevelboerderij
Start bouw 1860
Gereed 1860
Monument status Gemeentelijk monument

Het pand Garst 8 kent een geschiedenis die tenminste teruggaat tot 1832. Het huis droeg achtereenvolgens de nummers C.127, C.152, De Hutten C.191, F.130, L.73


In 1832 was dit huis eigendom van Martinus Leijsten. Een van zijn dochters, Gertrudis (1809-1845), huwde met Gerardus van Hugten. Ze overleed in het kraambed na de bevalling van haar derde kind.

Het huis met de bijhorende landerijen werd in 1849 publiek verkocht en Gerard van Hugten verhuisde naar Nederweert. Koper was het pasgetrouwde echtpaar Joost Timmermans en Petronella van Bussel (1812-1886). In 1877 kwam het huis op naam van de kinderen Petrus Johannes, Petrus en Johanna Timmermans. Laatstgenoemde trouwde met Jos van den Heuvel en zij bleven in het ouderlijk huis wonen.

Vanaf juni 1924 woonde er Lod Rademakers met zijn gezin. Hij had bij zijn boerderij met kippenhokken ook een grote boomgaard met appels, peren, zwarte bessen en kersen. Een van de kippenhokken vlak aan de straat werd ingericht als stalletje voor de verkoop van het fruit. Rademakers controleerde appel voor appel en als hij een kleine ongerechtigheid bespeurde ging de appel niet in de verkoop.

Later vestigde er zich Toon van Osch[1]. Op zijn internationaal vermaarde stoeterij fokt hij het oude Europese stamboekras van Trakehnerpaarden.

Monumentale schop[bewerken]

Bij het huis staat ook nog een oude open schop, een bergplaats die vroeger bij vrijwel elke boerderij te vinden was en waarin het gereedschap, de hoge kar en de turf werden bewaard. Omdat dergelijke bouwwerken met oude ambachtelijke houtconstructies steeds zeldzamer worden is dit exemplaar op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Zo houdt Toon van Osch niet alleen een oud volbloed-paardenras sinds 1732 in stand maar draagt hij ook zorg voor een stukje oud-Brabantse boerenbouwcultuur.

Boom[bewerken]

Een andere merkwaardig fenomeen op het adres Garst 8 is de grote eikenboom aan het begin van het toegangspad naar het huis. Deze boom, die nooit verplant is geweest, stond namelijk eerst op Astens grondgebied aan de andere kant van de Aa. Bij de ruilverkaveling en kanaliseringen in de jaren ’60 van de vorige eeuw werd namelijk de rivierbocht afgesneden waarop deze boom stond en daarmee kwam de boom op Deurne-Liessels grondgebied te staan.

Bronnen, noten en/of referenties