U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Fredericus Arnoldus Franciscus de Bruijn (1920-1944)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fredericus Arnoldus Franciscus de Bruijn
24.795.JPG
Foto collectie familie Vosmeer
Persoonsinformatie
Volledige naam Fredericus Arnoldus Franciscus de Bruijn
Roepnaam Frits
Geboorteplaats Asten
Geboortedatum 4 oktober 1920
Overl.plaats Horst-America
Overl.datum 5 september 1944
Beroep(en) verzetsstrijder
Bidprentje NBA

Fredericus Arnoldus Franciscus (Frits) de Bruijn (1920-1944) was verzetsstrijder en lid van de RVV-Verzetsgroep Deurne. In die periode was hij bij zijn verzetskameraden bekend onder de naam Alphons.


Frits was een zoon van Petrus Johannes Gijsbertus de Bruijn (Hilversum 1891-1960 Asten) en Johanna Maria Sanders (Someren 1883-1954 Asten). Hij vervulde zijn militaire dienst vanaf 18 december 1939 bij het 11e Regiment Motorartillerie[1].

Als pilotenhelper en verzetsstrijder was Frits, samen met Martien van den Eijnden van de Crisishoeve, op "Dolle Dinsdag" 5 september 1944 bezig met het saboteren van de spoorlijn zodat de eerstvolgende trein zou ontsporen. Vooraf hadden ze de telefoon op het station van America onklaar gemaakt en zijn toen met een Engelse sleutel, die ze van een spoorwegarbeider hadden gekregen, aan de slag gegaan. Een en ander vond niet ver van De Zwarte Plak en de Crisishoeve plaats. Juist op het moment dat ze bezig waren kwam er een Duitse trein tot stilstand.

Martien en Frits werden door de Duitsers op heterdaad betrapt en geëxecuteerd. Hoe de executie heeft plaatsgevonden weet niemand maar gezien de verwondingen werden ze doodgeslagen. Hij werd op 8 september 1944 begraven op het r.-k. kerkhof te Asten.

Verzetsmonument De Zwarte Plak[bewerken | brontekst bewerken]

In 1947 hebben de overgebleven verzetskameraden, niet ver van de plek waar het gebeurde, een herdenkingsmonument geplaatst ter ere van het verzet in de Tweede Wereldoorlog op de De Zwarte Plak. De slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en de verzetsbewegingen die op De Zwarte Plak actief waren in het bijzonder, worden hier jaarlijks op 4 mei bij de herdenkingsmuur geëerd en herdacht.

Literatuur en bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bert Poels/Jan Derix, 1977. Vriend en Vijand, Van Speijk, Venlo.
  • Cammaert, A.P.M., 1994. Het Verborgen Front. Geschiedenis van de georganiseerde illegaliteit in de provincie Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eisma B. V. Leeuwarden/Mechelen.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. (NNA Asten, invr.134/12a