Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Engstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

De Engstraat lag ooit tussen de Sint Jozefstraat en het midden van de Oude Vreewijkseweg.


Tussen 1572 en 1858 zijn er enkele tientallen vermeldingen van de Engstraat onder spellingsvarianten als Enghstraat, het Enge Straatje, de Eijnge Straet, de Enghe straete, Eijnstraet en Engstraet bekend.

In zijn studie Het begon in Vreekwijk wijst Ton Spamer de Engstraat en directe omgeving aan als de plaats waar de jaarlijkse dorpsvergadering op Vreekwijk plaatsvond en maakt dat aannemelijk door te wijzen op het woord anger, dat van ouds tot de Germaanse taalschat behoort. Het Deutsches Rechtswörterbuch geeft bij dit woord ook als betekenis Anspruch auf ein Gemeinrecht oder eine Gemeindegerechtigkeit, vor allem bei Wald und Weide. Zeker vanaf de dertiende eeuw, maar hoogstwaarschijnlijk al veel eerder, vormde de lager gelegen driehoek tussen deze straten volgens deze theorie een soort bestuurlijk centrum voor de omgeving. Kort vóór 1979 verdween het straatje, vermoedelijk in het kader van een ruilverkaveling.

Wie het gebied op luchtfoto's, zoals op Google Earth, bekijkt ziet daar nog steeds vaag de loop van het straatje. Dat heeft te maken met het feit dat het materiaal van de weg door onderploegen nog steeds een iets andere kleur aan het zand van de akker geeft.

Bronnen, noten en/of referenties