U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Dunantweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dunantweg
11.977.jpg
De Dunantweg omstreeks 1982.
Bezig met het laden van de kaart...
Naam Dunantweg
Aanleg Circa 1980

De Dunantweg werd omstreeks 1980 aangelegd als onderdeel van de verbeterde ontsluiting (rondweg) van het noordelijk deel van de kom Deurne. Ook de Houtenhoekweg en het eerste deel van de Bakelseweg werden toen aangelegd. De Dunantweg vormt sindsdien verbindingsweg tussen de Houtenhoekweg en een nieuw aangelegd kruispunt met het Haageind, omstreeks 2000 veranderd in een rotonde.

De Gevart van Doernestraat (Vlier-Noord) en het kantorenpark De Poort komen tegenwoordig uit op de Dunantweg en ontsluiten de woonwijk Vlier-Noord respectievelijk het kantorengebied Poort van Deurne. De Flemingstraat komt vanuit de woonwijk Vlier-Zuid uit op de Dunantweg.

Naamsverklaring[bewerken | brontekst bewerken]

Voornamelijk door de aanwezigheid van het Elkerliek Ziekenhuis in Vlier-Noord werd deze verbindingsweg vernoemd naar (Jean) Henry Dunant, Genève 8 mei 1828 - Heiden Appenzell 30 oktober 1910. Hij was een Zwitsers bankier, schrijver en filantroop. Na de slag bij Solferino in 1859 zette hij een actie op touw ter verzorging van gewonden in oorlogstijd. In 1863 leidde dit tot de stichting van het Internationale Rode Kruis en een jaar later tot de ondertekening van de Conventie van Genève. Voor zijn verdiensten ontving Dunant in 1901 de Nobelprijs voor de vrede.