U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Dorpsstraat 47-55a

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...
De in 1932 afgebrande boerderij met vlnr. Huub, moeder Johanna Joosten-Thijssen, Harrrie, Til, Drieka en Sjang bij het paard.
foto collectie Bernard Ploegmakers
01.589.JPG

Op de huidige adressen Dorpsstraat 47-55a in Neerkant stond de Willibrord(us)hoeve, die in 1933 werd gebouwd op de fundamenten van een kort daarvoor afgebrande en in 1891 gebouwde boerderij.


Al bij de invoering van het kadaster in 1832 stond op deze plek in het Broek al een boerderij, die eigendom was van Gerard Verhaag en kadastraal sectie I 391 had. Later ging het eigendom over op zijn schoonzoon Antoon van Rijt.

Rond 1871 werden zijn zoon Lambert van Rijt eigenaar en later ook diens dochter Hendrika Johanna, gehuwd met de Roggelse molenaar Hendrik Hubert Raemaekers.

De boerderij werd tot 1914 gepacht door de familie Ulen-Benders, die vanuit Meijel in 't Broek kwam wonen. De weduwe Ulen woonde hier tot in het najaar van 1914 toen Antoon Bellemakers zijn boerderij in de Schelm met adres N.138 aan de familie Ulen verkocht en zelf verhuisde naar zijn nieuw gebouwde boerderij op de Heitrak. Ook werd de boerderij jaren land gepacht door de familie Joosten-Thijssen.

De boerderij brandde op 8 december 1932 af en de familie Joosten vertrok naar een eigen boerderij in de Rips. De brand werd veroorzaakt doordat rattennesten in de lemen schoorsteen vlam vatten. De boerderij was toen eigendom van Johannes Franciscus Geraats uit Belfeld. Op de restanten van die boerderij werd de Willibrordushoeve gebouwd en later meerdere malen verbouwd.

In 1934 kwam de van Maasbree afkomstige landbouwer Louis Winkelmolen met zijn gezin op de nieuwe boerderij wonen. Daarvoor woonde dat gezin in de Neerkant op het adres Schelm G.117, later N.140. De eerste jaren pachtten zij de boerderij.

Met de invoering van de straatnamen in 1953 werd het adres van Wijk N.37 gewijzigde in Dorpstraat 23 veranderd, later werd het Dorpstraat 51. Louis Winkelmolen kocht in 1937 de Willibrordushoeve met zo'n achttien hectare grond van de heer Geraats uit Roermond.

Verwoest en gerestaureerd

Bij de bevrijding in 1944 werd de boerderij gedeeltelijk verwoest door enkele voltreffers maar hij werd in 1948 door de Wederopbouw gerestaureerd. Op het gazon aan de voorzijde stond een grote schuur met daarin varkens- en paardenstallen, zoals op een luchtfoto uit 1953 nog te zien. In 1964 werd het boerenbedrijf overgenomen door zoon Ton Winkelmolen, maar omdat hij aan de Dorpsstraat niet kon uitbreiden is zijn bedrijf inclusief grond via de ruilverkaveling in 1970 verplaatst naar Het Molentje. De schuur werd in 1973 afgebroken door de gemeente toen ze de boerderij overnam van Van Loon in het kader van de ruilverkaveling. Het gebouw met grond is toen overgegaan naar de gemeente Deurne die de hoeve enkele jaren aan burgermensen verhuurde. In 1973 kocht Van Loon het gebouw van de gemeente en begon er een paardenfokkerij met een kleine manege. Ook verbouwde hij het linker gedeelte.

Bejaardenwerk

Van Loon verkocht het gebouw in 1983 het gebouw aan de toenmalige Stichting Bejaardenwerk Neerkant. Die nam architect Peter van de Westerlo in de arm, die het ontwerp maakte voor zes kleinere woningen. In 1985 waren die gereed. De opening vond plaats op 22 juni 1985 door burgemeester Van Genabeek die nog een pluim op de hoed zette van de architect. Toen de Stichting Bejaardenwerk Neerkant ophield te bestaan ging het gebouw over naar woningbouwvereniging Bergopwaarts. In de jaren 90 van de vorige eeuw kwam er een hele nieuwbouwwijk op de landbouwgrond. Met de storm van 14 juli 2010 sneuvelde de grote lindeboom bij het huis.