Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Diefstal van 10 oktober 1933

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Op 10 oktober 1933 tussen 2 en 3 uur, terwijl er in de kloosterkapel een nachtelijke Aanbidding plaatsvond had er in Huize St. Joseph een brutale diefstal plaatsgevonden.


Toen de eerwaarde moeder overste na de aanbidding in haar kamer terugkeerde bemerkte ze dat er een ongenode gast op bezoek was geweest die 3000 gulden had buitgemaakt.

De politie, welke terstond werd gewaarschuwd werd, stelde een onderzoek in met behulp van een politiehond. Vermoed werd dat de dief zich had laten insluiten en dat hij na de diefstal het gebouw via een poortje bij de sacristie, dat bijna nooit geopend werd, had verlaten.

Later arresteerde de politie als verdachte van de inbraak een 32 jarige J.W. uit Eindhoven die voorheen als tuinman bij het verzorgingshuis werkzaam was geweest. Na verhoor legde hij een volledige bekentenis af en het gestolen geld was nog steeds in zijn bezit. Hij had het geld in de grond begraven en de kistjes in het kanaal gegooid.

Saillant detail was dat Zuster Aloyse (Jo Brouwers), die elf jaar in Huize St. Joseph gewoond had en ongeveer 22 jaar in de Congregatie had doorgebracht, het kloosterkleed had afgelegd. “Jammer genoeg had ze zich in te nauwe verbinding gesteld met den tuinknecht, met het noodlottig gevolg, dat ze na diens vertrek zich niet meer op hare plaats gevoeld had en een klein jaar daarna het klooster had verlaten".

Bron[bewerken]