U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Derpse Hei

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Derpscheheide)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Derpse Hei is een historische benaming voor de Sint-Jozefparochie.


We treffen de benaming als Derpsehei of Derpschehei aan in de bevolkingsregisters van Deurne in de vroege jaren van de Sint-Jozefparochie, maar ook al op het kadastraal minuutplan uit 1832 als De Derpsche Heide. De naam refereert aan de vroegere heidevelden die hier lagen, net buiten het Derp. Hiermee werd toen niet alleen de heide bij het Derp langs de Derpsestraat, maar ook de heide bij het gehucht Veldheuvel bedoeld. Veldheuvel was in de 19e en vroege 20e eeuw niet meer als Veldheuvel bekend, maar werd tot het (ruime) Derp gerekend. De heidevelden tussen Derp en Veldheuvel (Derpsestraat-Liesselseweg) in het oosten en Vlierdenseweg in het westen werden Derpse Hei genoemd.

Naarmate de nieuwe buurt zich in de vroege 20e eeuw verder ontwikkelde, maakte de benaming Derpse Hei of Derpsehei plaats voor Sint-Jozefparochie. Plaatselijk wordt echter nog wel van De Hei gesproken, feitelijk een verkorting van Derpse Hei.