Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

De kerkklok in het Soemeer

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Het motief van de kerkklok in het Soemeer komt in verschillende sagen en verhalen voor. Volgens het verhaal gaat het om een grote klok uit Deurne, die op transport werd gesteld richting Venray.


Legende[bewerken]

Een groep duivels wilde het transport verhinderen en greep zijn kans bij een moeilijk begaanbare plek aan de Grotenberg, waar een as van de wagen brak. De duivels sleepten de klok toen naar de meest ontoegankelijke plek die ze maar konden vinden: het Soemeer, en dumpten de klok daarin. Zo lang de Peel niet geheel en al is verdwenen zou de klok daar op de bodem blijven liggen.

De sage wordt begrijpelijk als we bedenken, dat een klok, of het geluid daarvan, vaak symbool staat voor de ligging van een grens: tot dáár reikte het "geluid" van het plaatselijke (kerk)bestuur.

Sommigen willen in de sage verwijzingen zien naar de gebeurtenissen van het jaar 1716, toen de koning van Pruisen bij de toenmalige Nederlandse overheid bij verdrag bedong dat een zeer groot stuk en strategisch belangrijk deel van het Peelmoeras van Brabant werd overgeheveld naar het toen Pruisische gebied Opper-Gelre.