Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

De Romeinse Tijd

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
De Peelhelm
In Deurne zijn verschillende vondsten uit de Romeinse tijd gedaan.

De Romeinse Tijd (50 voor Chr. - 450 na Chr.)[bewerken]

Rond 50 voor Christus woonden hier verschillende bevolkingsgroepen, die leefden in een redelijk georganiseerde maatschappij van lokale leiders en stammen. Deze groepen werden langzaam opgenomen in het Romeinse Rijk en onder het Romeinse bestuur kwam het gebied tot grote bloei. De Texuandri, zoals de bewoners van de Zuid-Nederlandse en Noord-Belgische zandgronden vanaf de eerste eeuw heten, werden administratief ingedeeld bij de Civitas Tungrorum, met het Belgische Tongeren als hoofdstad.

De Romeinen introduceerden hier een groot aantal technische innovaties waarbij gedacht kan worden aan landbouwwerktuigen, dakpannen, waterleiding, glas en vloerverwarming. Deze nieuwe gereedschappen en gebruiksvoorwerpen drongen langzaam maar zeker ook door naar het platteland van Brabant. De al bestaande inheemse nederzetting behield echter zijn prehistorisch karakter, waarbij akkerbouw en veeteelt de belangrijkste bestaansmiddelen waren. Boerderijen werden echter steeds meer plaatsgebonden en er ontstonden kleine nederzettingen.

De uit hout opgetrokken boerderijen werden over het algemeen anders dan voorheen gefundeerd en ruimer ingedeeld. Verder deed het verdiepte stalgedeelte zijn intrede, waarbij de opgespaarde mest waarschijnlijk verspreid werd over het land.

Het bekendste gevonden Romeinse voorwerp is natuurlijk de gouden peelhelm van de Peel. Maar daarnaast zijn ook vondsten gedaan in Vlierden, Walsberg en de Bottel. Ze variëren van een paar luxe Romeinse scherven bij de Hees en een bronzen munt van keizer Marcus Aerelius tot sporen van boerderijen.