Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

De Peelrandbreuk in Liessel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
De Peelrandbreuk in Liessel
7.1.2 De Peelrandbreuk in Liessel.jpg
Landschapskwaliteit
typering Geologische breuklijn in de ondergrond tussen de hoger gelegen Peelhorst en de lager gelegen Roerdalslenk
fietsroutenetwerk Oostelijk van de route tussen knooppunt 39 en knooppunt 43
inhoud (kort) Subtiel oplopend hoogteverschil in het landschap richting het oosten

De Peelrandbreuk in Liessel maakt deel uit van de Peelrandbreuk die door de regio van Meijel naar Gemert loopt en dus dwars de gemeente Deurne. De breuk loopt ook dwars door de woonwijk Heiakker.


Ter hoogte van de Berktsedijk in Liessel, in het buitengebied nabij zandafgraving de Hoogdonk, is de breuklijn in het landschap waarneembaar. De overgang van een open agrarisch landschap naar het besloten beboste gebied rondom de Hoogdonk versterkt dit geleidelijke hoogteverschil.

Achtergronden[bewerken]

Door langzame bewegingen in de aardkorst ontstaan breuken en schollen. Een omhoog geduwde schol noemt men een horst, een weggedrukte schol een slenk. De Peelrandbreuk is een geologische breuklijn tussen de hoger gelegen Peelhorst en de lager gelegen Roerdalslenk, die zijn naam dankt aan de Peel. Grofweg volgt de breuklijn de lijn Roermond - Meijel - Liessel - Deurne - Bakel - Gemert - Uden - Heesch. Slechts op enkele locaties is de Peelrandbreuk aan de oppervlakte zichtbaar in de vorm van subtiel hoogteverschil, wijstgronden en/of ijzerneerslag in ontwateringssloten.

Wijst is een ogenschijnlijk onnatuurlijk verschijnsel waarbij de hogere gronden aan de oostkant van de breuk nat en moerassig zijn, terwijl de lage gronden aan de westkant van de breuk relatief droog zijn. Doordat de Peelrandbreuk een ondoorlatende laag bevat, kan het grondwater moeilijk van de hoger gelegen Peelhorst afwateren naar de slenk. Hierdoor ontstaan bij de Peelrandbreuk hogere natte gronden, ook wel wijst genoemd.

IJzerneerslag in ontwateringssloten nabij de Peelrandbreuk kan ontstaan doordat ijzerrijk kwelwater vanuit de Peelhorst bij de breuk aan de oppervlakte komt en in contact komt met zuurstof. Hierdoor slaat het opgeloste ijzer neer in de vorm van ijzeroxide. Dit veroorzaakt een roestbruine kleur in de ontwateringssloot.

De Peelrandbreuk vormt tegenwoordig de oostgrens van de kleinschalige, oude zandontginningen in Deurne, alhoewel ook de ontginningen van Het Riet ten oosten van de breuklijn oorspronkelijk erg kleinschalig waren.

Bronvermelding[bewerken]

  • Van beekdal tot stuifduin; Aardkundige waarden in Noord-Brabant; provincie Noord-Brabant

Geografisch[bewerken]

Bezig met het laden van de kaart...