U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Basisschool D'n Heiakker

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Basisschool d'n Heiakker Foto: collectie fam. Koolen

D'n Heiakker is een basisschool in de wijk Heiakker in Deurne.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De school werd in 1981 opgericht in een leegstaand lokaal van kleuterschool Het Molengrut aan het Haageind en begon met zes leerlingen. Op dinsdag 17 december 1980 besloot de Deurnese gemeenteraad medewerking te verlenen aan het plan van de Stichting Onderwijsbelangen van de St.Willibrordusparochie om in de nieuwe wijk Heiakker een bijzondere basisschool te stichten met 6 klassen voor het lager onderwijs en een kleuterschool, bestaande uit twee lokalen en een werkruimte.

In de herfst van 1982 trokken de nieuwe leerlingen, één kleuterklas en twee groepen leerlingen van de lagere school, 59 kinderen in totaal, door de modder naar het nieuwe schoolgebouw aan de Patrijs. De school lag nog midden in de velden, de Fitissingel was het einde van de bebouwing. Destijds was er alleen een maïsveld, maar later ontstond daar het Vlierpark.

Meteen na de ingebruikname van het gebouw werden de werkzaamheden gestart voor de tweede fase van de school, want de jonge wijk groeide snel en de school groeide mee in leerlingenaantal en personeel. De eerste directeur van deze basisschool was Cor Verbakel.

In februari 1990 haalde de school de landelijke media door drie gevallen van hersenvliesontsteking ofwel nekkramp in dezelfde klas binnen 3 maanden. Eén van de leerlingen, 4 jaar oud, overleed aan de ziekte.[1] Ook in de hogere klassen werd een leerlinge ziek, maar herstelde.

In 1991 besloot het schoolbestuur tot een leerlingenstop omdat de school uit zijn voegen barstte en er geen noodlokalen mochten worden aangeschaft. De school had in dat jaar 289 leerlingen, dat was ruimschoots voldoende voor elf klassen. De school beschikte echter over slechts negen lokalen. De verzoeken om extra noodlokalen bij De Heiakker werden afgewezen vanwege leegstaande lokalen in andere basisscholen. Het bestuur en directie voelden niets voor een dependance in een andere wijk van Deurne. De schoolleiding wilde dat de gemeente Deurne in de wijk een tijdelijk gebouw neerzette. In de wijk werden nog steeds woningen gebouwd, waardoor het aantal schoolgaande kinderen in De Heiakker fors zou toenemen. De leerlingenstop was vooral een signaal naar het gemeentebestuur toe.

Basisschool D’n Heiakker heeft in een kwart eeuw drie directeuren gekend: Cor Verbakel (van 1981 tot 2000), Angelique Janssen (van 2001 tot 2006) en Harrie Berkers (vanaf 2006).

In september 2009 startte Prodas gestart met een Leonardo-afdeling op basisschool D'n Heiakker. In oktober 2019 werd bekend gemaakt dat deze afdeling na de herfstvakantie zal verhuizen naar de leegstaande lokalen van de Sint-Willibrordusschool

Toelatingsbeleid[bewerken | brontekst bewerken]

De Heiakker hanteert al jaren bepaalde regels voor het plaatsen van leerlingen. Voor 4-jarigen die al broertjes of zusjes op de school hebben, is er altijd plaats. Voor kinderen die aangemeld worden voor hogere groepen, kan het zo zijn dat er geen plaats is. (Ook als zij al broertjes of zusjes op school hebben). In groepen waar al 32 of meer kinderen zitten, worden geen nieuwe kinderen toegelaten.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De Telegraaf, 7 februari 1990