DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
maar niet voor ons!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo-clubkascampagne op
heemkundekring Deurne

Stem hier.

Confectieatelier De Martines

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Confectieatelier De Martines aan de Veldstraat
Interieuropname van Confectieatelier De Martines aan de Veldstraat

Confectieatelier De Martines was de benaming van het eerste atelier dat door Annie de Martines aan de Veldstraat gestart werd.


Het kostte haar destijds veel overredingskracht om haar vader ertoe te bewegen een varkensstal voor de inrichting van het atelier af te staan. Dat het uiteindelijk lukte was mede te danken aan Hub van Doorne waarmee ze in die tijd iedere ochtend naar Eindhoven pendelde alwaar ze naailessen gaf, onder andere aan de vrouw van Antoon Coolen. Nadat Hub van Doorne haar vader had overtuigd dat zo’n onderneming goede levenskansen had, kon ze aan de slag. Zo werd het eerste atelier, dat het adres Veldstraat 2 kreeg, door de toen 23-jarige Annie de Martines gestart.

Omdat de boerderij te klein was voor de drie broers, Piet, Frederik en Martien is Frederik in een later stadium naar Luxemburg vertrokken om daar een boerderij op te gaan zetten. Zodoende kon Martien de boerderij van zijn vader overnemen. Piet ging samen met Annie in het atelier aan de Veldstraat werken.

Bij een zakelijke aangelegenheid ontmoette Annie haar latere echtgenoot Johannes Mathijs (Jan) Coumans (1918-1993). Na hun huwelijk besloten ze om een nieuw confectie-atelier onder de naam Confectieatelier ADMA op te starten en toen nam Piet de leiding bij het bestaande atelier over ((ADMA was afgeleid van Anny De MArtines).

Volgens de registers van de Kamer van Koophandel werden de activiteiten van "Confectiefabriek De Martines" op 12 juni 1972 beëindigd. Het atelier, de boerderij en enkele andere huizen in het Haageind zijn in 1973 afgebroken.

Bron[bewerken]

Archief familie Coumans.

Annie de Martines, helemaal rechts (met stropdasje) in Confectieatelier De Martines in de Veldstraat
De stal bij de boerderij waarin het atelier gevestigd was werd na een verbouwing in 1957 door burgemeester Roefs heropend