Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Ceramiekplastiek huishoudschool Sancta Maria

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Het kleurrijk ceramiekplastiek in de trappenhal van de gymzaal.
Foto collectie Bert Beulens

Het Ceramiekplastiek huishoudschool Sancta Maria was een plastiek in de trappenhal van de voormalige Huishoudschool Sancta Maria aan de Kruisstraat 28A.

Inleiding[bewerken]

1969 was een belangrijk jaar voor Huishoudschool Sancta Maria. Op 1 augustus van dat jaar kon het schoolgebouw van de voormalige meisjes-Mavo in gebruik genomen worden. Een uitbreiding met 8 leslokalen en 1 overblijflokaal. In dat jaar kwam ook de uitbreiding van de huishoudschool, een tweede bouwlaag op een van de vleugels en een vrijstaande gymzaal met fietsenkelder gereed.

Kunstwerk[bewerken]

Het was toen gebruikelijk om 1% van de bouwkosten te reserveren voor een kunstwerk. Hiervoor was Pieter Wiegersma door het schoolbestuur aangezocht. Hij maakte een wandreliëf van gele chamotte klei. Het kunstwerk is uit vijftien afzonderlijke stukken opgebouwd. De afmetingen van het kunstwerk zijn: hoogte 1,83 meter en breedte 1,93 meter. Het geheel werd door Pieter Wiegersma zelf aangebracht.

In die tijd maakte Wiegersma meer van dit soort keramieken wandstukken, waaronder voor Philips Deurne, zie bijvoorbeeld foto 26.401.

Jaarverslag[bewerken]

In het jaarverslag over 1969 schreef Herman Allard, in zijn hoedanigheid als voorzitter van het schoolbestuur:

Aan de verfraaiing van de nieuwe gymzaal werd aandacht besteed door het aanbrengen van een ceramiekplastiek van de Deurnese murale kunstbeoefenaar Pieter Wiegersma, een bijzonder levendig, kleurrijk sterk aansprekend symbool dat de aandacht volledig richt op het wonder "groei". De maker daarvan zal U zijn werk bij passende gelegenheid gaarne verklaren.

Beeldbeschrijving[bewerken]

Of Wiegersma ooit een passende gelegenheid gevonden heeft om de naam en zijn werk ook daadwerkelijk te verklaren is (nog) niet achterhaald.

Afbraak[bewerken]

Betreffende gymzaal is in november 2015 gesloopt. Door inspanningen van Pieter Willems, oud leraar aan de huishoudschool, kon het kunstwerk voordien succesvol verwijderd worden. Het is nog onbekend of / wanneer / waar het plastiek herplaatst zal gaan worden.