Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Hotel-café-restaurant In d'Ouwe Peel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Het café in de beginjaren met op de voorgrond nog de nood-Baileybrug. Foto coll. Thom van der Straaten.
Rechts hotel d'Ouwe Peel in iets latere jaren, gezien vanaf de andere kant van de Helenavaart. Foto coll. Thom van der Straaten.

Hotel-café-restaurant In d'Ouwe Peel, gelegen aan de Oude Peelstraat H.32 (later huisnummer 2) was vanaf de opening tot 1963 de enige horecagelegenheid in Helenaveen.


Maandag 23 oktober 1950 werd, in opdracht van de Maatschappij Helenaveen, de bouw van hotel-café-restaurant In d'Ouwe Peel aanbesteed aan Jan Waals uit Asten voor 48.769 gulden.

Op zaterdag 24 november 1951 vond, onder grote belangstelling, de opening van de nieuwe horecagelegenheid plaats. Onder de belangstellenden waren onder meer burgemeester Roefs en zijn wethouders, de burgemeester van Sevenum. directeur van Schelven van de Maatschappij Helenaveen en vele andere hooggeplaatste personen.

Als eerste nam Theo Peters, uitbater van de horecagelegenheid, het woord en bedankte iedereen die aan de totstandkoming hadden bijgedragen. Vervolgens sprak burgemeester Roefs zijn vreugde uit over het zakenpand en noemde het een vooruitgang voor Helenaveen. Directeur Van Schelven memoreerde vervolgens tijdens een langdurige rede alle moeilijkheden die waren voorgevallen en moesten worden overwonnen.

's Avonds om acht uur tapten Theo en Tilly Peters hun eerste pilsje als kastelein in hotel-café-restaurant In d'Ouwe Peel voor de inwoners van Helenaveen. Later werd het in de volksmond ook wel café Peters genoemd.

Pas in 1963 kreeg hotel-café-restaurant In d'Ouwe Peel met de opening van café Het Zinkske concurrentie. In november 1981 tapte Tilly Peters haar laatste pilsje in dit horecabedrijf nadat ze meer dan dertig jaar kasteleinsvrouw was geweest.

In 1981 namen Ad en Ivonne Schoutissen het stokje over. Ze hielden het na vijf jaar voor gezien en vertrokken naar Zuid-Limburg.

In september 1985 namen Huub Hermans en Ans Hermans-Joosten uit Evertsoord de exploitatie van het horecabedrijf voor hun rekening. Met horeca-ervaring, opgedaan als beheerder van een gemeenschapshuis en als baas van een voetbalkantine, begon het jonge stel hier.

Na 16 jaar tappen door Huub en Ans Hermans namen Hein Dielissen en Mechtild Mennen op donderdag 29 maart 2001 het stokje van hen over.

Hans en Sjanny Martens waren in maart 2007 hun opvolgers en zij veranderden de naam van het horecabedrijf in hotel-eetcafé De Halte.

Op 24 februari 2015 werd door de rechtbank Oost-Brabant het faillissement uitgesproken over hotel-eetcafé De Halte. Op vrijdag 29 mei 2015 werd de zaak heropend onder de naam hotel-eetcafé In d'Ouwe Peel. De nieuwe uitbaters zijn Sylvian Koopmans en Sandra van Cauwenberghe, tevens de uitbaters van gemeenschapshuis De Gouden Helm in Helenaveen.

Bronnen, noten en/of referenties