U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Brand van 4 april 1951: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''brand van 5 april 1951''' betrof de steenfabriek Van Daal-Goossens aan de aan de Steenoven 3, na 1 januari 1955 Fabriekstraat 6, in de ...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
(5 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
De '''brand van 5 april 1951''' betrof de [[steenfabriek Van Daal-Goossens]] aan de aan de [[Wijk J|Steenoven 3]],  na 1 januari 1955 [[Fabriekstraat]]  6, in de [[Sint-Jozefparochie (wijk)| Sint-Jozefparochie]].
[[Bestand:24.661.jpg|thumb|400px|Foto [[:Categorie:Collectie Parochie van de Heilige Jozef|collectie parochiearchief Heilige Jozef]]]]
[[Bestand:Daal-goossens, v - steenfabrieken 1951.jpg|400px|thumb|[[:Categorie:Collectie briefhoofden heemkundekring|collectie briefhoofden heemkundekring H.N. Ouwerling.]]]]
De '''brand van 5 april 1951''' betrof de [[steenfabriek Van Daal-Goossens]] aan de [[Wijk J|Steenoven 3]],  na 1 januari 1955 [[Fabriekstraat]]  6, in de [[Sint-Jozefparochie (wijk)| Sint-Jozefparochie]].




De brand werd woensdagochtend 5 april 1951 gemeld. De [[brandweer van de  Sint-Jozefparochie]] was vrijwel onmiddellijk ter plaatse  en kreeg enige tijd later hulp van de [[Brandweer Deurne|brandweer uit Deurne]].
De brand werd woensdagochtend 4 april 1951 om half zeven gemeld. De [[brandweer van de  Sint-Jozefparochie]] was vrijwel onmiddellijk ter plaatse  en kreeg enige tijd later hulp van de [[Brandweer Deurne|brandweer uit Deurne]].
De schade was aanzienlijk. Beide corpsen konden niet voorkomen dat de drie recent gebouwde droogkamers geheel uitbrandden. Wat de oorzaak was is (nog) onbekend.<ref>[[Land- en Tuinbouwblad]] van zaterdag 8 april 1951</ref>
 
De droogplankjes van 15 droogwagentjes in een van de drooggangen of droogkamers van de kunstmatige verhitte drooginrichting van de fabriek waren, waarschijnlijk door zelfontbranding, in brand geraakt. Door de brandweer werden de wagentjes zo veel mogelijk naar buiten gereden en op het buitenterrein geblust. Van zeven wagens bleken ongeveer alle plankjes verbrand te zijn.<br>
Tegen half negen 's morgens kon de brandweer weer vertrekken, maar rond half elf werd opnieuw geknetter gehoord en bleken de droogplankjes van een naastgelegen drooggang in brand te staan. Toen even later ook in een derde drooggang vuur uitbrak werden op last van de brandweer alle drie de drooghallen ontruimd.<br>
De drooginrichting was pas kort daarvoor in gebruik genomen en uitgevoerd volgens een plan van een Utrechtse ingenieur. Deze was binnen drie uur na het begin van de brand ter plaatse om de oorzaak te onderzoeken.
 
De schade was aanzienlijk en werd geraamd op 500 gulden; 17.000 zonnebakstenen moesten als verloren worden beschouwd.<ref>Rapport van de vrijwillige Deurnese brandweer 4 april 1951 Aanvulling administratief archief Deurne doos XV map 151</ref>


{{Appendix}}
{{Appendix}}
[[categorie:brand|1951 04 05]]
[[categorie:brand|1951 04 04]]

Huidige versie van 27 jun 2015 om 11:23

De brand van 5 april 1951 betrof de steenfabriek Van Daal-Goossens aan de Steenoven 3, na 1 januari 1955 Fabriekstraat 6, in de Sint-Jozefparochie.


De brand werd woensdagochtend 4 april 1951 om half zeven gemeld. De brandweer van de Sint-Jozefparochie was vrijwel onmiddellijk ter plaatse en kreeg enige tijd later hulp van de brandweer uit Deurne.

De droogplankjes van 15 droogwagentjes in een van de drooggangen of droogkamers van de kunstmatige verhitte drooginrichting van de fabriek waren, waarschijnlijk door zelfontbranding, in brand geraakt. Door de brandweer werden de wagentjes zo veel mogelijk naar buiten gereden en op het buitenterrein geblust. Van zeven wagens bleken ongeveer alle plankjes verbrand te zijn.
Tegen half negen 's morgens kon de brandweer weer vertrekken, maar rond half elf werd opnieuw geknetter gehoord en bleken de droogplankjes van een naastgelegen drooggang in brand te staan. Toen even later ook in een derde drooggang vuur uitbrak werden op last van de brandweer alle drie de drooghallen ontruimd.
De drooginrichting was pas kort daarvoor in gebruik genomen en uitgevoerd volgens een plan van een Utrechtse ingenieur. Deze was binnen drie uur na het begin van de brand ter plaatse om de oorzaak te onderzoeken.

De schade was aanzienlijk en werd geraamd op 500 gulden; 17.000 zonnebakstenen moesten als verloren worden beschouwd.[1]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Rapport van de vrijwillige Deurnese brandweer 4 april 1951 Aanvulling administratief archief Deurne doos XV map 151