Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Brand van 4 april 1951

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

De brand van 5 april 1951 betrof de steenfabriek Van Daal-Goossens aan de Steenoven 3, na 1 januari 1955 Fabriekstraat 6, in de Sint-Jozefparochie.


De brand werd woensdagochtend 4 april 1951 om half zeven gemeld. De brandweer van de Sint-Jozefparochie was vrijwel onmiddellijk ter plaatse en kreeg enige tijd later hulp van de brandweer uit Deurne.

De droogplankjes van 15 droogwagentjes in een van de drooggangen of droogkamers van de kunstmatige verhitte drooginrichting van de fabriek waren, waarschijnlijk door zelfontbranding, in brand geraakt. Door de brandweer werden de wagentjes zo veel mogelijk naar buiten gereden en op het buitenterrein geblust. Van zeven wagens bleken ongeveer alle plankjes verbrand te zijn.
Tegen half negen 's morgens kon de brandweer weer vertrekken, maar rond half elf werd opnieuw geknetter gehoord en bleken de droogplankjes van een naastgelegen drooggang in brand te staan. Toen even later ook in een derde drooggang vuur uitbrak werden op last van de brandweer alle drie de drooghallen ontruimd.
De drooginrichting was pas kort daarvoor in gebruik genomen en uitgevoerd volgens een plan van een Utrechtse ingenieur. Deze was binnen drie uur na het begin van de brand ter plaatse om de oorzaak te onderzoeken.

De schade was aanzienlijk en werd geraamd op 500 gulden; 17.000 zonnebakstenen moesten als verloren worden beschouwd.[1]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Rapport van de vrijwillige Deurnese brandweer 4 april 1951 Aanvulling administratief archief Deurne doos XV map 151