Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Brand van 26 april 1945

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Bij de brand van 26 april 1945 ging een dubbel woonhuis aan de Pannenschop verloren.


De brand ontstond rond half negen 's morgens uit een schoorsteenbrand op het adres A.167 en A.168 en werd door een buurman aan de brandweer gemeld. Omdat de weg naar het brandende huis zeer slecht was, duurde het lang eer de brandweer ter plaatse was en stond het hele pand, een dubbele landarbeiderswoning, al in vlam. Er kon nog maar weinig worden gered. De twee gezinnen van A. Manders en A. Koppens werden door de brand dakloos. De woningen waren eigendom van de woningbouwvereniging Bergopwaarts.[1]
In Het Licht van 5 mei 1945 verscheen het volgende bericht:

Vorige week Donderdag brandde in de morgen, tengevolge van een schoorsteenbrand, een dubbele landarbeiderswoning op Bergopwaarts geheel af. Van de inboedel kon slechts een klein gedeelte worden gered. Twee vaarsen kwamen in het vuur om. De gehele schade bedraagt ongeveer f 19000.-. Twee gezinnen van resp. 13 en 14 personen zijn hierdoor dakloos geworden. De brandweer verleende ter plaatse assistentie.


Referenties
  1. In het artikel "Pannenschop (45)" in de serie Straten en Straatnamen van het Weekblad voor Deurne van 28 mei 2009 schreef Pieter Koolen dat deze huizen bij de bevrijding in vlammen opgingen. Dit blijkt niet juist te zijn want Deurne was al een half jaar bevrijd.