Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Bosman

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Bezig met het laden van de kaart...
Bezig met het laden van de kaart...

De Bosman, ook wel aangeduid als Bosmans Ven, was bij de invoering van het kadaster in 1832 een ven in de Peel, sectie H 160, ter hoogte van het tegenwoordige adres Hemelrijkseweg 17 met een oppervlak van 1.54.10 hectare.


Op de Tranchotkaart van 1803 wordt het ven met de naam Bosman vermeld. Ook op de topografische kaart wordt vanaf 1850 de Bosman met naam vermeld. Vanaf 1890 komt de Bosman als ven niet meer voor op de topografische kaart, maar wordt wel nog steeds die omgeving als zodanig aangeduid. Het Bosmans Ven werd gevoed door de Biesheuvelsche waterloop en waterde via de Middelberken en Spekrijt af op de Kaweise Loop.

Bosman bij de Strijpsebaan

Bij een publieke verkoop op 13 en 27 juli 1891 door de kinderen en erfgenamen van Martinus van de Mortel werd koop 45 omschreven als heide en dennenbosch bij de Boschman sectie A 156 met een oppervlak van 0.74.40 hectare. Dat perceel lag ongeveer ter hoogte van het huidige adres Strijpsebaan 2.

Twee jaar later, op 26 oktober 1893, lieten de weduwe van burgemeester Van Baar en haar kinderen een grote hoeveelheid onroerend goed verkopen. De kopen 28 en 29 werden daarbij omschreven als (de helft van) bouwland de Boschman onder Deurne in sectie B 94/95.

Typisch is dat ook deze percelen dicht bij een venrijk gebied, namelijk de Reitvennen lagen. Ton Spamer wijst erop dat -man- kan wijzen op een langzaam stromende beekje, hetgeen goed past bij dit toponiem.[1]

De Bosman werd in 1996 nog voorgesteld als mogelijke straatnaam in dit uitbreidingsgebied, maar er werd uiteindelijk gekozen voor oude muntnamen.

Nölleke den Bosman was de bijnaam van Arnoldus Goossens, winkelier aan de Visser.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Ton Spamer - Een karretje op den zandweg reed… (2010) blz. 52.