Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Nationale boomfeestdag

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Boomplantdag)
Ga naar: navigatie, zoeken
De boomplantdag in 1921 in de Beukenstraat en Eikelstraat.
Foto collectie gemeente Deurne
De boomplantdag in 2008 langs de Binderendreef.
Foto collectie weekblad voor Deurne

De jaarlijkse boompfeestdag, vroeger boomplantdag genoemd, kent in Deurne een traditie die ver teruggaat. De eerste boomplantdag werd in 1919 gehouden door de kinderen uit de hoogste klassen van de katholieke én openbare school en vond plaats in de Sint-Jozefparochie.

Chronologie[bewerken]

Van de eerste boomplantdag verscheen een uitgebreid verslag in De Zuid-Willemsvaart. Bij deze eerste Deurnese plantdag waren ook de heren Lonckhuysen en Koning en mevrouw Monté Verloren, ambtenaren van de Heidemaatschappij aanwezig. De stoet kinderen uit de hoogste klassen van de openbare en katholieke lagere school werd van Deurne-centrum naar het plantterrein in de Sint-Jozefparochie feestelijk begeleid door de harmonie. Het voorbereidingscomité voor deze plantdag stond onder voorzitterschap van Hendrik Ouwerling.[1]

In het najaar van 1949 of voorjaar 1950 werden door de kinderen van de Sint-Jozefparochie aan de Keltenstraat bomen geplant. Deze werden in 1994 gerooid.

Bij de boomplantdag in maart 1967 werden bomen geplant door de kinderen van Neerkant. Bij de reconstructie van het centrum van Neerkant waren veel bomen gesneuveld. De firma N.M.B., die deze reconstructie uitvoerde, schonk de bomen voor dit doel.

In maart 1996 werd de jaarlijkse boomplantdag gehouden in Helenaveen in de Meester Theelenstraat, waar wethouder Peter Maas samen met de leerlingen van basisschool De Peelparel een aantal bomen plantte.

In 1999 moesten er in de Sint-Jozefparochie 32 oude bomen worden gerooid en tijdens de boomplantdag werden daar door de jeugd 37 nieuwe bomen geplant.

In maart 2005 werden door de schoolkinderen een aantal beuken geplant in het Wiegersbos.

In maart 2007 werd op basisschool De Wegwijzer in Vlierden Nationale Boomfeestdag gevierd met de aanplant van 22 zuileiken aan de heringerichte Vlierdenseweg en een vaantjes-of zakdoekenboom op het schoolplein.

In 2008 werd de Nationale Boomfeestdag jaar opnieuw gevierd in de Sint-Jozefparochie. Leerlingen van basisschool D'n Bogerd plantten 31 bomen op het nog kale industrieterrein Binderen, langs de Binderendreef. Het motto van de boomplantdag van dat jaar was: Boom zoekt kind.

Op 17 maart 2010 plantten leerlingen van basisschool De Wegwijzer tijdens de Nationale Boomfeestdag 23 notenbomen aan de Petersakker in Vlierden. Ze gaven hiermee de aftrap voor de aankleding van het eerste ommetje, dit zijn wandelroutes over oude kerkenpaden, landweggetjes etc. als onderdeel van het IDOP (Integraal Dorpsontwikkelingsplan) voor Vlierden.
Een leerling van de school plaatste samen met wethouder Nicole Lemlijn en schooldirecteur Jan Roestenberg eerst een vleugelnoot als centrale boom. De vleugelnoot was de boom van dat jaar.
Daarna werd er door de hele groep dertig inlandse eiken neergezet. Er was voor deze boom gekozen omdat dit een lang levende Europese hardhoutsoort is. En de inlandse eiken hebben een hoge ecologische waarde omdat het een boom is die hier al van oudsher thuis hoort.
In verband met het thema Boom zoek Kind was de deelnemende kinderen gevraagd een wens te schrijven voor de boom die ze gingen planten. Deze wens werd samen met een zakje voeding voor de boom begraven. Door deze wens wordt elk kind verbonden met zijn boom.

Op 18 maart 2015, de 59e Nationale Boomfeestdag, planten ruim zestig leerlingen van drie basisscholen namelijk De Willibrordusschool, De Ratelaar en Tijl Uilenspiegelschool samen met de imkervereniging St. Ambrosius Peelland maar liefst 152 bomen langs het Knoflookpad. Gedeputeerde Bert Pauli van de provincie Noord-Brabant en wethouder Nicole Lemlijn ontvingen het gezelschap en hielpen zelf ook even mee.
De LEV-groep gaf met het initiatief voor de boomfeestdag 2015 een goede invulling aan de participatiegedachte. De bomen kwamen langs het gedeelte van de Zuidelijke Omlegging dat nog niet was opengesteld voor het verkeer. Aan de noordzijde van de weg werd Veldesdoorn geplant en aan de zuidzijde kwamen winterlindes.

Bronnen, noten en/of referenties