Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Hermanus Josephus Cornelius Maria Bongaerts (1948-1991)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Bonki Bongaerts)
Ga naar: navigatie, zoeken
Hermanus Josephus Cornelius Maria Bongaerts (1948-1991)
Herman Bonki.jpeg
Bonki op 18-jarige leeftijd
Persoonsinformatie
Volledige naam Hermanus Josephus Cornelius Maria Bongaerts (1948-1991)
Roepnaam Herman, Bonki
Geboorteplaats Boxmeer
Geboortedatum 8 september 1948
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 23 juni 1991
Partner(s) Josepha Henrica Maria (Josje) Hendriks
Beroep(en) muzikant

Hermanus Josephus Cornelius Maria (Herman / Bonki) Bongaerts (1948-1991) was een musicus die bekend werd als organist en zanger van de Nederlandstalige popgroep Bots.


Afkomst en Gezin[bewerken]

Herman was een zoon van Johannes Hendrikus Bernardus Jozef Bongaerts en Gerardina Kruisen. Zijn ouders verhuisden midden jaren vijftig van de twintigste eeuw van Oploo naar Helmond. In zijn jeugd had hij al succesvolle optredens in het Helmondse Knippenbergcollege waar hij toen zat en later ook nog een keer op het Deurnese Pius XII-college.

Hij huwde met Josepha Henrica Maria (Josje) Hendriks, dochter van Arnaud Henricus Aldegonda Hendriks (1914-1985) en Johanna (Anna) van Deursen (1913-1991). Uit dit huwelijk werden twee zoons geboren:

  • Floris Wilhelmus Francios Georges (Floris) Bongaerts, huwde Yin-Yin Lim, dochter van Lim Soei Hoat en Lim Van der Vos
  • Zoon[1]

Hij woonde met zijn gezin aan de Hellemanstraat 81 in Deurne.

Muziekcarrière[bewerken]

Naast zang en gitaarspel was Bonki ook een goed toetsenist en virtuoos mondharmonicaspeler.

FAX[bewerken]

Zijn talenten bleven niet onopgemerkt en het Helmondse orkest FAX haalde hem over om in hun band te komen spelen. Het werd een succes.

Formule 5[bewerken]

Bij een optreden in Eindhoven werd hij gevraagd bij Formule 5 te komen spelen. De bezetting van Formule 5, Formule heette de band in de volksmond, bestond uit: Bonki Bongaerts (orgel), Ad van der Linden (gitaar), Kees van der Linden (zang), Wim Guns (bas) en Fred Gundlach (drums). Vanaf die tijd trad hij regelmatig op in de Poort van Kleef op de Markt in Eindhoven.

Dirty Underwear[bewerken]

Later werd Bonkie Bongaerts gevraagd zich te voegen bij Dirty Underwear wat hij graag deed omdat hun muziek hem veel meer aansprak. De bezetting was op enig moment als volgt: Hans Sanders, Broer Bogaart en Bertus Borgers.

Toen hij eind 1968 getrouwd was en zijn militaire dienstplicht moest gaan vervullen verliet hij Dirty Underwear.

Mr Albert Show[bewerken]

Hij was maar kort in militaire dienst (S5) en omdat Dirty Underwear na het vertrek van Bonki uit elkaar was gevallen koos hij er voor om in 1969 voor de Helmondse rockgroep Mr Albert Show te gaan spelen. De bandleden waren Bertus Borgers, Broer Bogaart en Bonkie Bongaerts. De band was genoemd naar een roadie. In 1970 kwam hun eerste single uit: Wild sensation / King of galaxy.

Omdat hij toch ook de kost voor zijn gezin moest verdienen werd hij administrateur bij Spako kookketelfabriek in Deurne. Hij kreeg daar alle ruimte waardoor hij naast zijn werk ook muziek kon blijven maken.

Proloog[bewerken]

Toen Mr Albert Show stopte ging Bonkie bij toneelgroep Proloog werken. Daar werkte hij aan meerdere producties mee als componist en als uitvoerend muzikant. In die periode werd hij ook muzikaal medewerker bij Hilversum 13, een radioprogramma bij de NCRV

Bots[bewerken]

In zijn periode bij Proloog kwam hij Hans Sanders, die hij kende van Dirty Underwear, weer tegen. Samen waren zij in 1974 de oprichters van de maatschappijkritische band Bots (BO-nki Bongaer-TS) Het allereerste officiële optreden van Bots vond plaats in zaal Van Moorsel aan de Molenstraat in Deurne. Bots was baanbrekend omdat de groep -als een van de eerste- popsongs met maatschappijkritische Nederlandstalige teksten maakte. De band brak in 1975 door met het album 'Van Kwaad Tot Erger' en scoorde in 1976 een hit met de single 'Zeven Dagen Lang'. Ook in Duitsland was Bots zeer succesvol. Ze ontvingen zelfs een gouden elpe. [2] Na onenigheid met Hans moest Bonki Bots verlaten.

Tussenperiode[bewerken]

Na zijn vertrek bij Bots werkte Bonki wel eens als studiomuzikant onder andere voor Armand en probeerde hij ook met eigen werk aan de weg te timmeren. Bij de elpe "Vur wà me lief is" (1980) van Peter Aarts speelde Bonki de fluitpartij. Hij maakte bij Peter Koelewijn nog demo's maar die werden niet commercieel genoeg geacht.

Ook zijn oorspronkelijke passie, zijn eigen Nederlandstalige gezongen chansons waarmee hij zelfs ooit bij De Peelpoort in Deurne optrad werden door Omroep Brabant niet goed genoeg gevonden om te draaien. Daarnaast maakte hij teksten voor andere streekbands.

Gezonde Hollandse Jongens[bewerken]

Via de Volkskrant werd hij de muzikale begeleider van cabaretgroep "Gezonde Hollandse Jongens". Daar zette hij met veel plezier teksten op muziek. De groep trad her en der in het land op. Na deelname aan het cabaretfestival Cameretten, waarbij het verwachte succes uitbleef, werd de groep opgeheven.

Stefan Wald[bewerken]

Na enig zoeken kwam hij via het Duitse management van Bots terecht bij ene Lerryn, een linkse liedjeszanger waarmee hij vaak samen optrad tijdens protestmanifestaties. Niet lang daarna kreeg hij contact met de Duitse cabaretier Stefan Wald met wie hij muziek componeerde en die hij ook een aantal jaren als pianist op het podium en bij televisieoptredens begeleidde. In de Duitse pers werd Bonki omschreven als een zeer sensibele pianist die de voorstelling droeg.

Begrafenis[bewerken]

Bonki stierf op zondag 23 juni 1991, anderhalve week na zijn laatste optreden in Duitsland, en werd begraven op de algemene begraafplaats Jacobshof in Deurne. In zijn muziek leeft hij echter nog voort. Tijdens de toneelproductie Babylon van Erik Vink in 2008 speelde de Koninklijke Harmonie Deurne nog muziek van Bonki.

Bronnen[bewerken]

YouTube[bewerken]

A[bewerken]

De hit van bots: "Zeven dagen lang".

B[bewerken]

Bonki Bongaerts speelt en zingt solo op een gedicht van Frans Babylon.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Om privacy redenen hier niet met name genoemd
  2. Regisseur Frank van Osch maakte een documentaire over popgroep Bots. De film Bots Trekt Ten Strijde ging zondag 20 januari 2013 in première in de Effenaar in Eindhoven.