DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
maar niet voor ons!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo-clubkascampagne op
heemkundekring Deurne

Stem hier.

Boerderijkes

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Een van de Boerderijkes. Foto coll. gemeente Deurne.
Zicht vanuit de omgeving van de huidige Wilgenhof op de boerderijkes aan de Beukenstraat (links) en de Vloeieindsedreef (rechts). Foto coll. gem. Deurne.

De boerderijkes is in de volksmond de benaming voor een zestal dubbele arbeiderswoningen die in de periode 1918-1921 door woningbouwvereniging Deurne gebouwd werden aan de huidige Beukenstraat en Vloeieindsedreef. Het betreft de huidige adressen Beukenstraat 235-237, Beukenstraat 247-249, Beukenstraat 100-102, Vloeieindsedreef 2-4, Vloeieindsedreef 6-8 en Vloeieindsedreef 10-12.

Bij ieder van deze arbeiderswoningen hoorde een flinke lap grond waarop de huurder zijn groenten kon verbouwen en neveninkomsten, naast het werk in de fabriek of bij de ontginning of vervening, kon verwerven. De woningen werden in 1918 getekend door architect Cor Roffelsen. De huizen waren aanvankelijk met stro of riet gedekt. Later kregen ze pannendaken en werd er een verdieping op gebouwd.

Aan de Vloeieindsedreef is nog goed herkenbaar hoe ver de huizen van elkaar stonden en hoeveel grond er dus bij hoorde. Aan de Beukenstraat is de bebouwing later flink verdicht.

In een van deze nog bestaande huizen aan de Vloeieindsedreef werd Jules de Corte geboren.