DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker, en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem (t/m 26 september) bij de Rabo Club Support op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Blattersvaartje

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het licht 1948-03-13 2 blattersvaartje.jpg

Het Blattersvaartje is een kanaaltje in de Deurnesche Peel ten zuidwesten van Griendtsveen. Het is genoemd naar Franciscus Martin (Frans) Blatter (1827-1888), de veen-onderbaas die voor Van de Griendt veenarbeiders uit de regio Ommen (Ov.) meebracht.


Het Blattersvaartje was een zijkanaaltje van het "Deurnesch Kanaal" en liep oostelijk richting Helenavaart tot de gemeente- en provinciegrens. Uit bijgaande advertentie in weekblad Het Licht van 13 maart 1948 blijkt dat het vaartje zuidelijk van Griendtsveen en oostelijk van het Kanaal van Deurne liep.

Opmerkelijk is, dat in een van de romans van Toon Kortooms het "Bladders Vaartje" voorkomt. Deurnese leden van de familie Bladder stammen af van Frans Blatter (met tt), overleden op 5 mei 1888, of van zijn broer Andries Blatter (1838-1916).

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stortte in de buurt van Blattersvaartje een vliegtuig neer. De Canadese piloot bracht het er levend af en werd ter verpleging in het ziekenhuis opgenomen. Naar verluidt zou hij van daar door de ondergrondse uit handen van de bezetters bevrijd zijn.[1]

Bezig met het laden van de kaart...
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Mededeling maart 2012 door Chrit Kortooms die destijds dicht bij van het vaartje woonde.