Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Blattersvaartje

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Het licht 1948-03-13 2 blattersvaartje.jpg

Het Blattersvaartje is een kanaaltje in de Deurnesche Peel ten zuid-oosten van Griendtsveen. Het is genoemd naar Franciscus Martin (Frans) Blatter (1827-1888), de veen-onderbaas die voor Van de Griendt veenarbeiders uit de regio Ommen (Ov.) meebracht.


Het Blattersvaartje was een zijkanaaltje van het "Deurnesch Kanaal" en liep oostelijk richting Helenavaart tot bij de vertakking bij de Kanaalweg. Uit bijgaande advertentie in weekblad Het Licht van 13 maart 1948 blijkt dat het vaartje zuidelijk van Griendtsveen en oostelijk van het kanaal van Deurne liep.

Opmerkelijk is, dat in een van de romans van Toon Kortooms het "Bladders Vaartje" voorkomt. Deurnese leden van de familie Bladder stammen af van Frans Blatter (met tt), overleden op 5 mei 1888, of van zijn broer Andries Blatter (1838-1916).

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stortte in de buurt van Blattersvaartje een vliegtuig neer. De Canadeese piloot bracht het er levend af en werd ter verpleging in het ziekenhuis opgenomen. Naar verluidt zou hij van daar door de ondergrondse uit handen van de bezetters bevrijd zijn.[1]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Mededeling maart 2012 door Chrit Kortooms die destijds dicht bij van het vaartje woonde.