Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Lagere meisjesschool in Zeilberg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Tekening van Huize St. Willibrordus in Zeilberg (rechts) en de lagere meisjesschool (links). Ter beschikking gesteld door archief van Zrs Franciscanessen S.F.I.C in Veghel
De lagere meisjesschool in Zeilberg en ook de zijgevel van Huize St. Willibrordus is rechts nog zichtbaar. Foto collectie Ria de Corte
Rechts het oude schoolgebouw, op de achtergrond het nieuwe schoolgebouw van de voormalige lagere meisjesschool in Zeilberg en helemaal links is nog een deel van de zijgevel te zien van de voormalige kleuterschool. Foto collectie Toon de Corte.
De nieuwe lagere meisjesschool aan de Irenestraat in 1962.
Foto: collectie Frans Gloudemans

De lagere meisjesschool in Zeilberg, ook wel "zusterschool" genoemd, maakte evenals het naastgelegen Huize St. Willibrordus aan de Blasiusstraat, de Sint-Willibrorduskerk en de pastorie, sinds juni 1914 onderdeel uit van het parochiële centrum van Zeilberg.


Terwijl de Zeilbergse jongens nog steeds naar Deurne naar school moesten konden de meisjes op 1 juli 1914 op de eerste schooldag in hun eigen dorp naar school.

Ook de kleuters konden vanaf dat moment in Zeilberg blijven, al was de daarvoor bestemde ruimte in de meisjesschool eigenlijk te klein.

Verdere uitbreiding van dit artikel volgt later[bewerken]