DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
maar niet voor ons!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo-clubkascampagne op
heemkundekring Deurne

Stem hier.

Begraafplaats r.-k. kerkhof Helenaveen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
R.K. kerkhof Helenaveen
Coll AV-004 Kerkhof RK.JPG
Foto: André Vervuurt
Locatie Aan de Aardbeiweg in Helenaveen
Monument status Gemeentelijk monument

De begraafplaats r.-k. kerkhof Helenaveen is na de eerste begraafplaats aan de Fruitweg en de tweede begraafplaats aan het huidige Hannes Joostenplein de derde begraafplaats waar de katholieke Helenaveners begraven worden.

Monument[bewerken]

Het katholieke kerkhof van Helenaveen is, samen met de protestantse begraafplaats, beiden aan de Aardbeiweg in Helenaveen, rond 1995 aangewezen als gemeentelijk monument, waarbij de redengevende omschrijving luidt:

  • Het kerkhof (1895) is landschappelijk waardevol door de geconserveerde, authentieke aanleg. De historische betekenis is gelegen in het feit dat behalve graven uit de tweede helft van de vorige eeuw, verschillende Nederlandse oorlogsgraven bewaard zijn gebleven. De bescherming betreft slechts de ensemblewaarde en niet de afzonderlijke graven.

De Sociaal- en cultuurhistorische beschrijving luidt:

Incident[bewerken]

Gedeelte van kerkhof in 2005.

Er moesten in 2002 een vijftal graven geruimd worden omdat de grafresten, samen met een kort daarvoor overledene, zouden worden gecremeerd. Door leden van het kerkbestuur werden toen ook de stèles van twee andere graven, die naar hun zeggen wankel stonden, omvergeworpen. Dit incident heeft de regionale en zelfs de landelijke pers gehaald, waarbij het Helenaveens kerkbestuur door sommigen beticht werd van moedwillige vernieling. De burgemeester van Deurne liet zich daarna persoonlijk op de hoogte stellen van de ontstane situatie en de toedracht. Het kerkbestuur was na dit incident huiverig om, zonder nadrukkelijke toestemming van de gemeente, veranderingen toe te passen op de begraafplaats.

Onder druk van de gemeente Deurne, de heemkundekring en een aantal bezorgde vrijwilligers werd besloten om het oude gedeelte van de begraafplaats in stand te houden. In januari 2006 werd de vereniging Memori Helenaveen opgericht met als doel behoud en onderhoud van het oude gedeelte van het Helenaveense kerkhof.

Zeven oorlogsgraven op het r. –k kerkhof van Helenaveen op een rijExterne links[bewerken]