Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Basketbalvereniging Deurne Pioniers

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Leden/spelers, begeleiders en bestuur van Basketbalvereniging Deurne Pioniers poseren in januari 1993 in hun thuishaven de Frans Hoebenshal in de Koolhof ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de basketbalvereniging .
Foto collectie Theo Vosmeer

De eerste trainingen van het huidige BC Deurne Pioniers dateren uit 1973, toen nog onder de naam basketbalvereniging Forto.[1]


Op een bepaald moment namen de heren Terbeek, Jacobs en Van Diesen het initiatief om een basketbalclub op te richten. In 1974 kreeg die de naam BC Deurne Pioniers en er werd gespeeld in de Microhal aan de Schutsboom te Deurne.

In 1977 had de toen nog prille basketbalclub drie herenteams, later kwam er ook een damesteam bij. In hetzelfde jaar werd het tweede team kampioen. In 1979 was de bouw van de Frans Hoebenshal afgerond en kon BC Deurne Pioniers zijn intrek nemen in deze kenmerkende sporthal.

Tot de zomer van 1997 had de vereniging de wind flink in de zeilen. Aan alle kanten werd stevig gebouwd aan een (financieel) krachtige vereniging. Met name het Heren-1-team, dat in het seizoen 1996/1997 eerste divisie speelde, zorgde elke thuiswedstrijd voor een enthousiaste, volle tribune. Maar ook de jeugd speelde op hoog niveau en er liep dan ook behoorlijk wat talent rond. Na deze zomer had BC Deurne Pioniers een kleine terugslag. Zo degradeerde het Heren-1-team in 1997 en 1999. Ook vertrokken er in 1997 enkele jonge getalenteerde spelers, waardoor het niveau van de jeugd ook enigszins daalde. Het aantal leden daalde bovendien ook nog eens.

Na twee kampioenschappen op rij, onder leiding van Bob van Oosterhout, speelde Deurne Pioniers vanaf 2006 weer in de hoofdklasse.

Nog steeds is BC Deurne Pioniers een vereniging met vele sportieve prestaties, sponsors en met het enthousiasme van een groot aantal vrijwilligers die de vereniging gemaakt hebben tot wat zij nu is: Een vereniging waar de sportieve prestatie voorop staan, maar waar de gezelligheid ook hoog in het vaandel blijft.

Tegenwoordig speelt het team in de eerste divisie.

Ereleden van Deurne Pioniers
Hans Kivits Isidre Mumbru
Henk van Diesen † Christ Hack
Antoon Berkers Peter Hoonings
Max Huig Fritz Norden †
Bob van Oosterhout Gert-Jan van de Heuvel
Bronnen, noten en/of referenties
  1. In de gemeentegids van 1974, een uitgave van Suurland's Vademecum, werd de vereniging als basketballvereniging Forto voor het eerst genoemd.