Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Bakkerij Coopmans

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Bakkerij Coopmans, toen nog gevestigd in het stamhuis aan de Molenstraat.
Foto: collectie Sjaak Obers
Bakkerij Coopmans aan de Stationsstraat 89.
Foto: collectie Peter Aarts
Bakkerij Coopmans. Foto gemaakt in de bakkerij, waarschijnlijk bij gelegenheid van de viering van het 50-jarig bestaan van de bakkerij in 1953.
Foto: collectie C. Verhagen
Bakkerij Coopmans. Foto gemaakt in de winkelruimte, waarschijnlijk bij gelegenheid van de viering van het 50-jarig bestaan van de bakkerij in 1953
Foto: collectie C. Verhagen
Op de hoek van bakkerij Coopmans aan de Stationsstraat met de reclameborden. Rechts Wies Coopmans, in het midden mevr. Haest-Dietvorst, links het kind Carrie Haest op de schouders van een onbekende jongedame. Foto beschikbaar gesteld door Carrie Haest.
Briefhoofd uit 1936 (collectie Hans van Dreumel).

Op 28 april 1903 startte Piet Coopmans zijn bakkerij aan de Molenstraat, spoedig gevolgd met een verhuizing naar de Stationsstraat A.61, later gewijzigd in huisnummer 89.


Als venter ging Gerardus Coopmans (1851-1932) nog met kruidenierswaren naar alle dorpen in de Peel. Zoon Petrus Johannes Hubertus (Piet) Coopmans (1882-1953) begon een eigen bakkerij in het stamhuis aan de Molenstraat en al spoedig volgde de bouw van een eigen bakkerij op de hoek van de Stationsstraat en de huidige Stationslaan.

Piet’s zoon Cornelus Johannes Ludovicus (Cor) Coopmans (1913-1985) ging in 1937 met zijn vader samenwerken. Hij stond aan de oven en bezorgde het brood met de fiets tot in het Vlierdense Baarschot en de Heimolenweg. Later maakte hij zijn dagelijkse ronde, van ruim twintig kilometer over een tijdsduur van ettelijke uren, met een bestelwagen.

Piet Coopmans "Brood-, Beschuit-en Banketbakkerij" in Chocolade en Suikerwerken was op 31 augustus 1912 een van de deelnemers aan de etalagewedstrijd die gehouden werd in verband met de viering van de verjaardag van de koningin.

Op 28 april 1953 vierde de familie het 50-jarig bestaan van de zaak, maar nog geen week later overleed Piet plotseling en nam zoon Cor het van hem over. Op 1 juli 1965 besloot Cor na rijp beraad om niet meer te bezorgen, maar de klanten uit te nodigen zelf hun brood in de winkel te komen halen. In de winkel werd hij bijgestaan door dochter Marijke en zoon Peter. Zijn dochter stond achter de toonbank en Peter was zich inmiddels in het vak gaan bekwamen bij een befaamde banketbakker in Heeze.

Zoon Jos zocht het in een geheel andere richting, want hij koos voor de werktuigkunde en wilde de hogere technische school doorlopen.