Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Antonius Nicolaas Theodorus Voets (1911-1980)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (Overleg | bijdragen) op 19 jul 2015 om 09:41

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Antonius Nicolaas Theodorus Voets
Adjudant Voets bij zijn afscheid.JPG
Foto gemaakt bij zijn afscheid op 1 december 1971
Persoonsinformatie
Volledige naam Antonius Nicolaas Theodorus Voets
Roepnaam Antoon
Geboorteplaats Horst-America
Geboortedatum 12 november 1911
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 30 januari 1980
Partner(s) (1) Maria Catharina Ronckers (1909-1965)
(2) Alberta (Bets) van den Meulenreek
Beroep(en) adjudant van politie
Antoon Voets overhandigt symbolisch zijn “vangsnoer” aan Kees Bink.
Foto: collectie Familie Voets

Antonius (Antoon) Nicolaas Theodorus Voets (1911-1980) was adjudant van de rijkspolitie en groepscommandant van de Rijkspolitie in de gemeente Deurne van 31 december 1964 tot 1 december 1971.


Familie[bewerken]

Antoon Voets was een zoon van de telegrafist Marinus Voets (1879-?) en Martha Hoogendorp (1881-1929). Zijn vader kwam van Nuland en zijn moeder van Alkemade. Hij huwde op 3 oktober 1938 te Maasniel met Maria Catharina Ronckers, (Baexem 25 juni 1909 - Deurne 3 december 1965), dochter van Peter Hubertus Ronckers (1863-1944) en Angelina Cramers (1868-1945). Haar beide ouders kwamen van Baexem.
Na het overlijden van zijn vrouw Maria, hertrouwde Antoon op 26 juni 1967 met Alberta van den Meulenreek. Het huwelijk werd door burgemeester Hoebens persoonlijk voltrokken.

Carrière[bewerken]

Ofschoon hij eigenlijk timmerman wilde worden ging hij na de lagere school naar de HBS. Hij behaalde getuigschriften van de 3-jarige HBS en besloot, bij gebrek aan vacatures, door te studeren. Na het vierde jaar kreeg hij de mogelijkheid om bij de spoorwegen aan de slag te gaan. Vervolgens ging hij na bijna twee jaar in militaire dienst en kreeg na zijn diensttijd een kantoorbaan bij het landbouwhuis in Roermond. Een rijksveldwachter in Posterholt stelde voor om “bij ons” te solliciteren. Antoon Voets solliciteerde en op 1 januari 1938 ging hij op 27-jarige leeftijd naar de politieschool in Amsterdam.

Zijn eerste standplaats als rijksveldwachter was Grootebroek (nu gemeente Stede Broec). Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij bij de staatspolitie (marechaussee) en werkte in die tijd nauw samen met de Ondergrondse. Na de oorlog kwam hij bij het nieuwe korps rijkspolitie. In 1947 volgde zijn benoeming tot postcommandant in Egmond aan Zee waar hij zeventien jaar bleef. In 1956 volgde zijn bevordering tot opperwachtmeester. Eind 1964 volgde zijn benoeming als adjudant/groepscommandant van de Rijkspolitie in de gemeente Deurne.

Werksituatie[bewerken]

Adjudant Voets trof bij zijn komst in Deurne een overspannen groep aan. Er was te weinig personeel, er waren moeilijkheden geweest met het woonwagenkamp en de verhouding met het gemeentebestuur lag niet goed en daardoor waren de beginjaren voor Antoon Voets niet gemakkelijk. Daarnaast verloor hij in die beginperiode (3 december 1965) zijn vrouw.

Afscheid[bewerken]

Het gemeentebestuur bood Antoon Voets op 29 november 1971 een afscheidsreceptie in De Vierspan aan. Bij die gelegenheid zou blijken dat adjudant Voets het in Deurne goed gedaan had want daar kreeg hij, tijdens een druk bezochte receptie, van bestuurders alle lof toegezwaaid. De aanwezigheid van een deputatie van het woonwagenkamp gaf aan dat ook die verhoudingen weer hersteld waren. Ook ontving hij vele gelukstelegrammen en bedankbrieven.

Op vrijdag 30 november 1971 bood Antoon Voets zijn personeel in gemeenschapshuis De Vierspan een afscheidsavond aan. Ieder personeelslid was persoonlijk uitgenodigd. Op klokslag 24:00 uur werd Liske Cornelis (Kees) Bink (1919-2012) door Antoon Voets de zaal binnengeleid, door hem toegesproken en heeft hij door overhandiging van zijn “vangsnoer” symbolisch het groepscommando aan Kees Bink overgedragen. Bij die korte plechtigheid had burgemeester Hoebens ook nog acte de présence gegeven. Bij de viering van de commandowisseling die daarna plaatsvond moesten zowel de scheidende als de nieuwe groepscommandant bij het personeel op de schouders. Een dag later, de dag van het officiële afscheid (1 december 1971), gaf de scheidende groepscommandant voor genodigden nog een afscheidsdiner in restaurant De Peelpoort aan de Markt 5 in Deurne.

Onderscheidingen[bewerken]

  • Op 29 april 1970 ontving Antoon Voets in het gemeentehuis van Deurne, uit handen van districtscommandant majoor J. Vermeulen de Eremedaille in goud in de Orde van Oranje-Nassau. Bij deze plechtigheid waren naast echtgenote en familie ook burgemeester Hoebens, de wethouders Joosten, Van Deursen, Van Heugten en Reijnders, het voltallige korps van Rijkspolitie uit Deurne en collega-adjudanten uit het district Eindhoven aanwezig.
  • Tijdens de receptie op 29 november 1971 mocht Antoon Voets uit handen van burgemeester Hoebens een plaquette in ontvangst nemen die destijds alleen gegeven werd aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hadden gemaakt voor de gemeente Deurne.

Fotoarchief[bewerken]

Voor meer foto’s zie de collectie foto's van de familie familie Voets in het fotoarchief.

Bron[bewerken]

  • Archief Familie Voets Deurne