U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Antonius Cornelis Franciscus Claassen (1903-1988)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antonius Cornelis Franciscus Claassen
15.440 - uitsnede a.jpg
Foto: collectie Ton Hartjens
Persoonsinformatie
Volledige naam Antonius Cornelis Franciscus Claassen
Geboorteplaats Hapert
Geboortedatum 22 maart 1903
Overl.plaats 's-Hertogenbosch
Overl.datum 3 mei 1988
Beroep(en) kapelaan
Bidprentje NBA

Antonius Cornelis Franciscus Claassen (1903-1988) was van 1927 tot 1932 kapelaan in de Sint-Willibrordusparochie te Deurne, hij was een groot animator van de jongerenbeweging.


Antonius was een zoon van de sigarenfabrikant Johannes Cornelis Claassen (Hapert 1866-1929 Hapert) en Arnolda Jaspers (Hapert 1864-1955 Hapert). Hij was een neef van Frater Adrianus die zo’n dertig jaar later in Deurne als frater werkzaam was en ook veel sympathie kreeg door zijn hobbywerk.

Hij volgde zijn priesteropleiding te Haaren, werd op 11 juni 1927 in 's-Hertogenbosch tot priester gewijd en direct daarna benoemd tot assistent in Maarheeze. In september 1927 werd hij als kapelaan benoemd in Deurne waar hij werkte in het pastorale team van pastoor Roes. Hij was in 1928 betrokken bij de oprichting van de jeugdverenigingen de Jonge Wacht en de Jonge Werkman.

Wat pastoor Roes was voor de boerenstand, was kapelaan Claassen voor de arbeiders. Speciaal de jongeren trokken zijn aandacht en daarom besteedde hij veel tijd aan het bijeen brengen van de jeugd in het parochiehuis Rust Roest waar hij zorgde voor een nuttige vrijetijdsbesteding. Onder zijn leiding kwam er een hobbyclub in het patronaat. Er werd aan houtsnijwerk, figuurzagen, radiobouw en fotografie gedaan. In de zomer werden er uitstapjes gemaakt met deze groepen. Ook bij de Sint-Willibrordspelers was hij de grote animator. Kortom, alles wat de jeugd in haar vrije tijd deed had zijn aandacht. Ook was hij onder andere geestelijk adviseur van de bouwvakarbeidersbond.

In augustus 1932 werd hij overgeplaatst naar de Sint-Annaparochie in Tilburg. Na de Tweede Wereldoorlog was hij vanaf 1945 (bouw)pastoor van Empel waar hij tot 1968 beelf en waar later een straat naar hem werd vernoemd.

Hij toonde tot aan zijn dood veel interesse voor zijn oude standplaats Deurne.

Nevenfuncties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook het overzicht: Kapelaans van de parochie Deurne

Groepsfoto[bewerken | brontekst bewerken]

Voordat de "Jonge Wacht Deurne" opgericht was trok kapelaan Claassen met zijn jongens er in de zomer per fiets op uit. Op deze groepsfoto zien we hem op de Vossenberg op Duits grondgebied in de omgeving van Berg en Dal. Vermoedelijk is dit zijn laatste fietstocht met een Deurnese groep geweest. In 1932 is de Jonge Wacht landelijk ontstaan en in augustus 1932 is kapelaan Claassen overgeplaatst. Voor meer info over de personen op de foto klik op het icoon rechts
Foto collectie Noud Ketelaars

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jubileumuitgave Bouw- en Houtbond NKV, afdeling Deurne 60 jaar, 1919-1979.