Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie

Steun ons door lid of vriend van heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Voor DeurneWiki: elke woensdagochtend van 10 tot 12 uur in het heemhuis.

Alison wil ballerina worden

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alison wil ballerina worden
Alison wil ballerina worden klein.jpg
Auteur Els van de Rijt
Uitgegeven 1958
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Het boek Alison wil ballerina worden, uitgegeven door uitgeverij De Lanteern in Utrecht in 1958 bevat de droom van een jong meisje dat een beroemde balletdanseres wil worden en uiteindelijk de top bereikt.


Els Coppens (toen nog Els van de Rijt) schreef het toen ze vijftien jaar jong was. Ze danste zelf ballet, las boeken over ballet en had haar eigen favoriete sterren, zoals meisjes van haar leeftijd dat hebben tot op de dag van vandaag. Bij Els waren dat prima ballerina's in plaats van Pat Boone, Frank Sinatra, the Beatles, the Everly Brothers of Elvis Presley. Ze schreef het in een periode van ziekte, stuurde het manuscript op naar het Dagblad voor Oost-Brabant, naar de zaterdagse Jeugdhof, die onder redactie stond van Wim Wich. Deze publiceerde de 23 hoofdstukjes met tekeningentjes van Els zelf op 23 zaterdagen achtereen. Omdat er veel reacties van kinderen op kwamen, stuurde Wim Wich het manuscript door naar de schrijver Toon Kortooms, die ermee naar zijn eigen uitgeverij De Lanteern toog. De uitgever werd enthousiast en besloot het boekje uit te geven, met illustraties van Elly (achternaam onbekend).

Els werd bekend als jongste schrijfster van Nederland en mocht in november de Boekenweek openen door het lint door te knippen. Ze werd uitgenodigd door de televisie voor het jongerenprogramma Rooster van de AVRO, waarin ze live geïnterviewd werd door Gerrit den Braber. Er werden tienduizend exemplaren van het boekje gedrukt en het was binnen enkele maanden helemaal uitverkocht, waarna een tweede druk verscheen. Daarna schreef Els jarenlang geen boeken meer.

Helaas is er (nog) geen exemplaar van het boek in de literatuurcollectie van de bibliotheek in het Heemhuis van heemkundekring H.N. Ouwerling opgenomen.