Welkom op DeurneWiki
U kunt ons steunen door lid of vriend te worden. Vragen over DeurneWiki?
Alleen na voorafgaande aanmelding hier (maximaal 2 personen) kunt u ons op woensdagochtend om 10 uur spreken in het heemhuis Stationsstraat 73.

Aardappel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Viejer erpel

De aardappel, in het Deurnese dialect n'n èrpel, werd in Deurne tenminste vanaf 1743 verbouwd.


Chronologie[bewerken]

  • De vroegste vermelding van de aardappel in Deurne is van 21 oktober 1743. Toen werd de inventaris opgemaakt van de goederen van de voortvluchtige Peternel Sijmons, de weduwe van Antoni van Bommel. Daarbij hoorde ook een veld met aardappelen. Ook was ze, daags nadat ze haar doodgeboren kind had gebaard en illegaal begraven, op haar aardappelveld gaan werken om de schijn op te houden dat zij niet zwanger was geweest en een bevalling achter de rug had.[1]
  • Gijsbert Manders op de Meulenhof verklaarde dat hij op 27 oktober 1756 een half uur voor zonsondergang "aan de deur van sijn huys sat aardappelen te schrappen" en dat toen waarschijnlijk geld is gestolen in zijn huis.
  • Volgens een voogdijrekening van 29 juni 1765 werd in Vlierden voor 11 vaten aardappelen 2 gulden en 4 stuivers betaald.
  • Op 17 augustus 1765 werden bij de Craijenhut enkele personen gearresteerd die verdacht werden van landloperij, maar beweerden onderweg te zijn naar Zeeland om daar aardappelen te gaan rooien.
  • Op 27 september 1784 verkocht Willibrord van de Kerkhof een boerderij op het Kerkeind aan zijn zwager Jan van Neerven, waarbij hij bepaalde dat zijn moeder er levenslang een kamer mocht blijven bewonen en een aardappelveldje bewerken.
  • Op 22 april 1820 liet de bewoonster van het klein kasteel Elisabeth Millet, ook bekend als Bet Mellet, een groot aantal goederen publiek verkopen. Daarbij waren ook twee partijen aardappelen die totaal f 8,65 opbrachten. Een mand (sic) met boeken bracht toen f 0,95 op.
  • In Vlierden op de Hoeve overleed in de jaren 1930 een kind na het eten van de groene zaadbolletje van de aardappelplant.[2]


Referenties
  1. Luuk Keunen - "Peternel Sijmons weduwe van Antoni van Bommel - haar kinderen en haar vlucht" in D'n Uytbeyndel nr. 42 voorjaar 1999
  2. Mededeling van Anton Vissers. Zijn moeder die daar opgroeide, had het kind nog in het kistje gelegd.