Welkom op DeurneWiki
U kunt ons steunen door lid of vriend te worden. Vragen over DeurneWiki?
Alleen na voorafgaande aanmelding hier (maximaal 2 personen) kunt u ons op woensdagochtend om 10 uur spreken in het heemhuis Stationsstraat 73.

100 jaar parochie Neerkant

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
kunstwerk Hermans. foto Liesbeth van Veghel

Het kunstwerk 100 jaar parochie Neerkant is ontworpen en vervaardigd door Peter Hermans uit Helenaveen.


De kunstenaar is bij het ontwerpen uitgegaan van de geschiedenis van Neerkant, voorheen bestaande uit de buurtschappen Heitrak (aangewezen op Liessel) en Moosdijk (aangewezen op Meijel). Het kunstwerk toont twee letters C, voorstellende de beide buurtschappen, met in het midden een plastiek van de vroegere kerktoren. De twee C’s zijn zodanig ten opzichte van elkaar geplaatst, dat ze samen een cirkel vormen, daarmede de eenwording van de twee buurtschappen aangevende met de kerk als bindende factor. De C’s rusten op een verticale drager die als het cijfer 1 kan worden gezien. Samen vormen ze dan het getal 100. Het oplopende stenen plateau heeft de grondvorm en de afmeting van de oude kerktoren; een achthoek met een doorsnede van vijf meter. Hierin zijn de letters NEERKANT geplaatst. Het horizontale centrum van het plateau is een achthoek met een doorsnede van twee meter, gelijk aan de grondvorm en de afmeting van de voormalige torenspits. Hierin zijn de jaartallen 1890-1990 geplaatst. De twee C’s en de drager zijn uitgevoerd in roestvrij staal, het plastiek in brons, terwijl voor de plateaus bestratingsmateriaal wordt gebruikt. Het kunstwerk heeft een hoogte van 3,40 meter.[1]

Het monument werd onthuld op 27 mei 1990 door burgemeester Van Genabeek bij gelegenheid van de viering van 100 jaar parochie Neerkant. Voorafgaand aan de onthulling had in de kerk een pontificale eucharistieviering plaatsgevonden waarbij bisschop Ter Schure voorging.

Externe link[bewerken]

Website Kunstwacht Deurne


Zie ook de lijst van Openbare kunst in Deurne.


Referenties
  1. Gegevens ontleend aan Kunstwacht Deurne.