DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker, en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem (t/m 26 september) bij de Rabo Club Support op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Peter Hermans (1945)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peter Hermans
Peter 2022 klein voor DW.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Peter Hermans
Roepnaam Peter
Geboorteplaats Heerlen
Geboortedatum 26 februari 1945
Partner(s) Ita van der Ploeg
Beroep(en) beeldhouwer, kunstschilder
Peter Hermans in zijn atelier in het klooster in Helenaveen in 1986.
Foto archief Peter Hermans en Ita van der Ploeg, Puntagorda, La Palma, Canarias

Peter Hermans (1945) is een beeldend kunstenaar die van 1975 tot 1994 in Helenaveen woonde en werkte.


Peter is een zoon van Gerardus Hermans (Schaesberg 1918-1985 Sittard) en Johanna Aleida Maria Staring (Herwen en Aardt 1917-1958 Sittard).

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Peter groeide op in Guttecoven en ging in Sittard naar de middelbare school. Daarnaast en daarna volgde hij avondcursussen op de Stadsacademie in Maastricht, werkte hij bij Mesterom Bunde om het vak van glazenier te leren. Hij werkte bij een keramiekfabriek in Swalmen waar hij tuinbeelden ontwierp en uitvoerde. Al jong was hij geïnteresseerd in tekenen, schilderen en beeldhouwen, maar aangezien zijn vader geen kunstbeurs voor de Jan van Eyckacademie in Maastricht wilde betalen, besloot hij zijn geluk ergens anders te beproeven.

Op 18-jarige leeftijd emigreerde hij naar Canada (Toronto) waar hij zich, naast zijn studie aan het Toronto College of Art, in zijn levensonderhoud voorzag door monumentale kunstwerken in opdracht te vervaardigen, onder meer kerkelijke kunst, zowel in Canada als in de Verenigde Staten.

In 1969 keerde hij terug naar Nederland en vestigde zich, samen met zijn toenmalige vrouw, in Sittard. In die vier jaar werkte hij vooral in opdracht voor gemeenten en maakte hij monumentale werken in de openbare ruimte. De kubus bij het politiebureau is een van zijn werken.

Rond 1973 woonde hij een jaar in Maastricht. Daar nam hij ook deel aan de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR) (1956-1987), die hem de mogelijkheid gaf om zijn vak te blijven uitoefenen.

Rond 1975 kocht Peter het huis aan de Koolweg 54 in Helenaveen, waarin hij tot 1986 woonde en werkte.

In 1986 kreeg hij de kans om het voormalige zusterklooster aan de Oude Peelstraat 1 in Helenaveen van de Zusters Franciscanessen te kopen. Zijn plan was om er een cultureel centrum van te maken, wat de zusters in die tijd zeer aansprak. Naast een woonplek creëerde hij op korte termijn Artiris, de naam voor de beeldhouw- en schildercursussen die hij samen met een aantal tekendocenten aanbood. Door het klooster beneden uit te breiden met een grote groepsruimte met keuken en een verbouwing boven met 7 slaapkamers met badkamer werd er een groepsaccommodatie gecreëerd en gingen de activiteiten verder onder de naam Amatisse. Daarnaast bleef hij steeds actief als beeldhouwer en werden er meerdere werken van hem geplaatst in de gemeente Deurne.

Rond 1994 verliet hij het voormalige klooster. Na drie jaar in Eindhoven in een kunstenaarscentrum te hebben gewoond en gewerkt, emigreerde hij met zijn huidige vrouw Ita in 1998 naar La Palma, een van de Canarische eilanden.

Hij bleef altijd een fanatiek beeldhouwer tot 2006. In dat jaar kreeg hij een hersenstaminfarct met als gevolg dat hij zijn linkerarm niet meer kan gebruiken. Na zijn revalidatie stortte hij zich volledig op het schilderen. Het zijn kleurrijke schilderijen op groot formaat, waarvan zowel op La Palma als in het buitenland al menigeen kan genieten.

Zijn werk in Deurne[bewerken | brontekst bewerken]

Exposities in de gemeente Deurne[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  • Deze creatieve levensbeschrijving van Peter Hermans is geschreven door zijn echtgenote Ita van der Ploeg, december 2022.