Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Fiets

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beeldmerk van de Deurnese fietsfabriek van Willem Wijnen. Briefhoofd 1947 coll. hkk)
Klik op icoontje voor meer informatie

.

De vroegste vermelding in Deurne van de fiets, destijds nog het rijwiel of velocipède genoemd, dateert uit 1895.


Eerste fiets[bewerken | brontekst bewerken]

Rijksveldwachter Evert Huizing (1860-1914) was de eerste met naam bekende fietser. Dit weten we uit een krantenbericht in Het Nieuws van de Week. Op dinsdag 18 juni 1895 hadden namelijk drie zwervende jongelui uit Boxtel ingebroken in het huis van wegwerker Petrus Sanders op de Rakt. Hun buit bestond uit een paar schoenen, een stuk spek en twee rijksdaalders. De dieven werden later gesignaleerd terwijl ze richting Meijel vluchtten. Doordat de beambte gebruik maakte van een rijwiel, zo meldde de krant, kon rijksveldwachter Huizing de misdadigers inhalen en arresteren terwijl ze zich laafden aan een drankje bij café Van der Putten in Liessel.

Toevallig werd ook in juni 1895 een telling gehouden van het aantal rijwielen of velocipèdes in Deurne: men telde er 20.

Geldropse handelaar[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste fietsen kwamen in Deurne aan de man via een Geldropse handelaar die herhaaldelijk bij hotel van Baars door de notaris in het openbaar fietsen liet verkopen. Dergelijke verkopen zijn bekend uit 1899 en 1901. Per sessie werden zo'n zes fietsen verkocht, die gemiddeld 50 gulden kostten.

Deurnese fiets[bewerken | brontekst bewerken]

Deurne heeft ook nog een heuse fietsfabriek gehad. Wethouder Willem Wijnen produceerde aan de Vlierdenseweg, en later aan de Sint Jozefstraat, zijn eigen fietsmerk: Het Wapen van Deurne.

Anekdote[bewerken | brontekst bewerken]

In 1927 was de fiets onderwerp van een eenaprilgrap. In de Zuidwillemsvaart van dat jaar was aangekondigd dat personen die uit hoofde van hun beroep moesten fietsen bij het gemeentehuis een gratis rijwielplaatje konden krijgen. Enkele heren en een drietal dames hadden niet goed op de kalender gekeken, meldden zich op het Deurnese raadhuis, werden doorgestuurd naar het postkantoor en kregen daar te horen dat het een aprilgrap was.